MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Novosti / Updates:

2021| 2022| 2023| 2024

2020| 2019| 2018| 2017| 2016|

2015| 2014| 2013| 2012| 2011|

2010| 2009| 2008| 2007| 2006|

2005| 2004| 2003| 2002| 2001| ...1996

prispevkom lahko sledite spodaj pod novostmi:

follow the updates:

seznam poglej spodaj

2010

Priporočena virtualna ekskurzija: Nizozemska

The suggested virtual excursion : Netherlands

Burger.si je Mojaslovenija.si
30. november 2010 November 30th 2010

Grad na Goričkem

SLOVENIJA (Slovenia)

Grad na Goričkem je najobsežnejši grajski in fevdalni kompleks v Sloveniji. Obseg gradu je ~360 m, kar je toliko kot npr. Ljubljanski grad oz. 170 m manj kot Stari grad nad Celjem s celotnim obrambnim obzidjem.

Grad na Goričkem is the largest castle complex in Slovenia.

26. november 2010 November 26th 2010

Romarska in župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja

SLOVENIJA (Slovenia)

Romarska in župnijska cekev Marijinega vnebovzetja stoji v naselju Grad, nekdanji Gornji Lendavi na Goričkem.  Zgodovina cerkve sega v leto 1275, sama zgradba oziroma gotski prezbiterij današnje cerkve pa v 14 stoletje. Današnja oprema notranjosti cerkve, predvsem cerkvene ladje, je narejena v stilu arhitekta Jožeta Plečnika, iz 50. let 20. stoletja. Značilnost Plečnikove opreme je razsvetljava v obliki lončenih prosodic, ter šilasti loki, ki nosijo strop s posebej narejenimi keramičnimi ploščami.

The parish church of the Assumption in Grad in Goričko, NE Slovenia. The nave of the church is the last work of the architect Jože Plečnik.

22. november 2010 November 22nd 2010

Speloncato

Francija - Korzika (France - Corsica) Speloncato (Speluncatu) je arhitekturno zaščiteno naselje v francoskem departmaju Haute-Corse na otoku Korzika. Znamenitost naselja, po kateri je naselje tudi dobilo ime, je pojav, ko dvakrat (8. aprila in 9 septembra) na leto sončni žarki, potem ko je sonce že zašlo ob določeni uri zvečer ponovno za nekaj sekund posijejo skozi naravno okno na naselje.

Speloncato (Speluncatu) is settlement protected as the architectural heritage in a department Haute-Corse on Corsica island. The settlement is famus by, and the name was given by the natural phenomena when curiously on the 8th of April and 9th of September, the sun disappears behind the mountain at the end of the afternoon and reappears later by the natural stone window.

21. november 2010 November 21st 2010

Muzej premogovništva

SLOVENIJA (Slovenia)

Rudniški stolp iz leta 1888 nad jaškom Škale v Velenju. Tehnična konstrukcija je  med redkimi tako dobro ohranjenimi tehničnimi spomeniki, ki še zmeraj obratuje vse od svoje postavitve pred 122 leti... danes seveda kot vhod v podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije. Shaft tower from 1888 above the mine shaft Škale in Velenje. The building is a rare and good preserved technical monument which is still running since its erection 122 years ago
18. november 2010 November 18th 2010

Porto

Francija - Korzika (France - Corsica)

Porto je majhno pristaniško naselje na zahodni obali Korzike. Arhitekturna znamenitost kraja je trdnjava, ki dominira nad izlivom reke Porto v zaliv Porto. Območje Piane južno od Porta, zaliv Porto in območje naravnega rezervata Scandola s polotokom Girolata je vpisano na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

Porto is a small port on the west coast of Corsica. The architectural feature is the fortress dominating the outflow of Le Porto River into the Gulf of Porto.  The area of the Piana calanches on the south of Porto, the Gulf of Porto and the Scandola area with the peninsula of Girolata on the north were listed as a Unesco World Heritage.
17. november 2010 November 17th 2010

Gospa iz Bonifacia

Francija - Korzika (France - Corsica)

Zanimivo območje, polno prisotnega duha "davne" in "divje" zgodovine. Kraji v tem hribovitem delu južne Korzike te potegnejo vase in nehote se miselno preseliš v skrivnostno, skoraj mistično zgodovino kamene dobe in prvih osvajalcev naivnih domačinov. Ko sem pred obiskom kraja brskal po spletu sem o muzeju v Leviu našel le malo - muzej, ki ima velik pomen za prikaz zgodovine Korzike nima niti lastne spletne strani. Presenečnje je bil tudi obisk - zelo kvaliteten muzej in dobro postavitvijo muzejskih zbirk ima opise samo v francoščini. Osebje pa je znalo samo francosko, še italijansko ne... torej z mojim skromnim znanjem francoščine je bila komunikacija na temo zgodovine skoraj nemogoča. Komunikacijskih zapletov nas je rešila gostujoča kustodinja, Angležinja, ki je uredila tudi precej kompliciran postopek za pridobitev dovoljenja za delo v muzeju. Dovoljenje je bilo pridobljeno samo za eno lokacijo znotraj muzeja, zato sem izbral nabolj eminentno : " Gospo iz Bonifacia".

V muzejskih zbirkah Muzeja Alta Rocca v kraju Levie so arheološke najdbe iz Capule, utrdbe, Cucuruzzu, Calece in Curacchianghia. Obdobje neolitika je prikazano z zbirko orodja iz tistega časa, ki ga dopolnjuje tudi orodje narejeno iz obsidiana. Okostje “Gospe iz Bonifacia” je bilo odkrito v apnenčastem spodmolu blizu vasi Capello, severno od Bonifacia na skrajnem jugu Korzike. Okostje je iz obdobja približno 6570 p.n.š. Odkritje okostja 30-35 let stare ženske dokazuje, da je bilo to območje naseljeno že v predzgodovinskem obdobju. Bronasta in železna doba sta prikazani z zbirkami nakita, kosi keramike in kovinskimi orodji. Zbirka se nadaljuje v časovni osi v prikaz srednjega veka, ki je prikazan z izvirnimi kosi pobarvane in glazirane keramike in zbirko kovancev iz prikazanega obdobja.

The museum's collections of Musée de l'Alta Rocca in Levie are the finds from digs carried out at Capula, Cucuruzzu, Caleca and Curacchiaghju. The Neolithic Age is presented by a set of flint and other tools made from obsidian. The Dame de Bonifacio is the oldest known Mesolithic human remains unearthed in Corsica. The 'Dame de Bonifacio' (Lady of Bonifacio) skeleton was discovered in Bonifacio's limestone cliffs. The burial of the 30 to 35 years old woman into limestone shelter of Araguina-Sennola, near the village of Capello north of Bonifacio was dated to ~6570 BC. The discovery proved that the area of South Corsica was inhabited in prehistoric times. The Bronze and Iron Ages are presented with the jewelery, pieces of ceramics and metal tools. The exhibition continues into display of the Middle Ages which are displayed with the original pieces of painted and glazed crockery and sets of coins from that time.

16. november 2010 November 16th 2010

Semič

SLOVENIJA (Slovenia)

Semič. Obetal se je topel novemberski dan, zato sem vzel pot pod noge ter se odpravil na 20 km dolg pohod okoli Semiča. Virtualno popotovanje se začne zgodaj dopoldne pri cerkvi sv. Štefana v središču Semiča, nato se strmo vzpne na planotast svet Smuka in potem nadaljuje proti Brezovi Rebri, preskoči v Metliško občino do Hrasta pri Jugorju in se preko Dragomlje vasi vrne v Semiško občino na Sodji Vrh in Gradnik ob sončnem zahodu.

Semič is a settlement and a municipality centre in Bela krajina region. 20 km long virtual walk around the area.

12. november 2010 November 12th 2010

Skofja Loka

SLOVENIJA (Slovenia)

Škofja Loka. Po dokumentiranju cerkva v Škofji Loki, sem "malce" uredil še star material. Star? Tri leta in ločljivost je komajda še uporabna za današnje monitorje. 1920 točk po horizontali ima menda že vsak (?). Tisti, ki ste še na stari tehnologiji 1280 točk boste menda še zadovoljni s kvaliteto ;). 'Takrat' sem "streljal" še z 10 mega piksli, danes pa z 21-imi... kakorkoli... PROSTORSKE FOTOGRAFIJE mesta sem (končno) medsebojno povezal v virtualni sprehod ter lokacije določil v datoteki kml.

Škofja Loka is known as the most preserved medieval town in Slovenia. The majority of the buildings are from the end of the 16. century.

11. november 2010 November 11th 2010

Sv. Jakob

SLOVENIJA (Slovenia)

Župnijska cerkev sv. Jakoba v Škofji Loki je bila zgrajena v 15. stoletju pod vplivom bavarske arhitekture. Cerkev je zgrajena v gotskem stilu. V obdobju od 1951-1960 je pri notranji opremi cerkve sodeloval arhitekt Jože Plečnik.

Parish church of St. Jakob in Škofja Loka was built in a gothic style in the 15th Century. Some interior elements of the church were designed by the architect Jože Plečnik in 1951-1960.

10. november 2010 November 10th 2010

Crn grob

SLOVENIJA (Slovenia)

Crngrob je znan po gotski cerkvi Marijinega oznanenja, ki sodi med pomembne umetnostno-zgodovinske spomenike v Sloveniji.

Crngrob is known by the gothic Church of the Annuciation, which is one of the most important monuments of medieval painting in Slovenia.

4. november 2010 November 4th 2010

Aitone

Francija - Korzika (France - Corsica) Območje Foret D'Aitone se nahaja 3 km severovzhodno od vasi Evisa. Območje je znano kot najlepši gozd na Korziki.

The area of Foret D'Aitone is situated eastern from Evisa village.  It is known as most beautiful forest in Corsica.

3. november 2010

Fango river

Francija - Korzika (France - Corsica)

Dolina reke Fango. Včasih je bila to "moja" dolina Predilnice, dokler je ni 'odnesel' blatni tok izpod Mangrta. Približek doživetja kopanja v gorskih tolmunih so tolmunčki reke Fango. Če si človek vzame čas in ne divja po njej "instantno" z namenom v enem tednu videti cel otok, je Korzika čudovit otok za poletne počitnice. Peščene plaže po lastnem okusu, od drobnega peska do prodnate obale s pisanimi kamenčki, ki si jih človek vedno vzame vsaj pest za spomin. In kar je pomembno - veliko prostora in doživetja narave... Značilnost Korzike so poleg gorskega sveta, z gorami podobnih višin kot v Sloveniji, tudi številne gorske reke, ki poleti s svojimi tolmuni ponujajo čudovita doživetja. Med manj znanimi je reka Fango. Dolg poletni dan je komajda dovolj za doživetje te reke. Izhodišče je zaliv Galerija, ki je sicer nekomu razvajenemu Korzike dolgočasen, vendar nudi zanimiva izhodišča tako na obisk obale in naravnega parka kot gorskega sveta.

November 3rd 2010 Fango river Valley.
30. oktober 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Slovenj GradecKonec oktobra... in po desetih letih je bil ponovno na vrsti Slovenj Gradec. Precej se je spremenil, predvsem novi trgovski centri, ki rastejo kot gobe po dežju po vsej Sloveniji. Nakupovanje, čeprav brez denarja (?) jer postal nacionalni šport (lol). Kakorkoli, mesto bo moralo na novo vizualizacijo v celoti še malo počakati, saj je bil najbolj zanimiv del, ki sem ga nameraval dokumentirati še gradbišče, o.k. ... drugič.
October 30th 2010 Slovenj Gradec.
29. oktober 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Cerkev sv. Duha v Slovenj Gradcu stoji v neposredni bližini župnijske cerkve sv. Elizabete. Cerkev je bila postavljena leta 1428 kot špitalska cerkev poleg mestne slovenjgraške  sirotišnice.
October 29th 2010 Church of the Holy Spiritin Slovenj Gradec. The church stands nearby the parish church of St. Elizabeth.
27. oktober 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Župnijska cerkev sv. Elizabete v Slovenj Gradcu stoji v starem mestnem jedru. Gradnja prvotno romanske cerkve sega v 13. stoletje (ECCLESIA EXTRUCTA 1251)
October 27th 2010 The Parish church of St. Elizabeth stands in the old nucleus of Slovenj Gradec. The parish church was consecrated in 1251 to St. Elizabeth.
26. oktober 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Cerkev sv. Pankracija stoji na Grajskem Griču (530 m), severno nad Starim Trgom pri Slovenj Gradcu. Ime vzpetine pove, da je nekdaj na vzpetini stal grad. Grad nad Starim Trgom je v zgodovinskih virih omenjen že leta 1091 in je med najstarejšimi bivalnimi utrdbami na Slovenskem.
October 26th 2010 Church of St. Pancras above Stari Trg near Slovenj Gradec. The church was built in the place of the one of the oldes residential strongholds in Slovenia. The historical sources testify the original castle from the year 1091.
25. oktober 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Štanjel. Že oktobrska burja in jesenske barve na Krasu. Tokrat sem se zaradi velikih kontrastov odločil, da bom fotografiral s tehniko visokega dinamičnega območja. Burja je bila precej močna, tako, da sem moral držati stojalo.
October 25th 2010 Štanjel (Karsts settlement, which is disposed in terraces towards the 363 m high hill Turn.)
20. oktober 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Virtualno popotovanje od Litije do Čateža predstavlja pot, ki jo je opisal slovenski pripovednik Fran Levstik (1831-1887) v svojem literarnem delu Popotovanje iz Litije do Čateža. Pripovednik opisuje pot v času svetega Martina, ki praznuje 11. novembra.
October 20th 2010Virtual rambling from Litija to Čatež represents the route, which was described in the literary work Rambling from Litija to Čatež by the Slovenian writer of stories Fran Levstik (1831-1887).
10. oktober 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Bazilika Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori je bila imenovana za baziliko leta 1906. Sedajšnja nova cerkev je bila zgrajena leta 1928 na mestu bazilike, ki so jo z granatami porušili Italijani med 1. svetovno vojno.
October 10th 2010 Sveta Gora's Basilica . The present basilica was built on the place of the previous basilica which was demolished by the Italian gun fire in the 1st World War.
1. oktober 2010 Nizozemska (Netherlands) Dokkum leži na severu Nizozemske v provinci Friziji. Kratek sprehod po mestu, ki ima mestni grb podoben grbu Knezov celjskih.
October 1st 2010 Dokuum is a town in the province of Friesland in the north Netherlands.
18. september 2010 Slovenija, HDR (visoko dinamično območje (-4,-3,-2, -1, 0, +1, +2, +3, +4 EV). ) Bazilika Lurške Matere Božje v Brestanici.
September 18th 2010 Slovenia, HDR (High dynamic range imaging (-4,-3,-2, -1, 0, +1, +2, +3, +4 EV).) Basilica of Our Lady of Lourdes in Brestanica. Virtual tour to the church.
16. september 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Slapovi na potoku Blanščici so med najbolj dramatičnimi na območju Bohorja. V zgornjem toku je potok izdobel dolomitno kameninsko podlago ter ustvaril svojevrstne slapove. Skupna višina zgornjih slapov je vsaj 50 m in bi jih lahko šteli tudi za en večstopenjski slap. Najvišji slap oz. spodnja stopnja se imenuje slap 'Pekel', ki je visok približno 17 m. Zgornje stopnje se skrivajo v koritih in možen je celo dostop na sredino slapov. Ker ti slapovi nimajo imena jih nekateri imenujejo kar "Nebesa" - če se že spodnji slap imenuje Pekel...
September 16th 2010
HDR (High dynamic range imaging) (Slovenia) Waterfalls of Blanščica brook are the most dramatic one in the area of the Bohor highland. Chain of the upper waterfalls has caved a water chanel in a dolomite. Total height of all waterfalls which could be one in at least 4 stages is almost 50 m (~150 feet). The highest waterfall (17 m ~ 51 feet) which flows out of such a cavity is named Pekel and it means "Infernal" waterfall. There is the idea to name waterfalls above it with Nebesa (heaven).
13. september 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Stranjski potok. Območje Bohorja je vsaj kar se tiče slapov še dokaj neznano. Izlet v še nepokvarjeno naravo je pravi užitek. Čeprav vodni pretok v slapovih ni močan, je stalen in je kar nekako v sožitju z mirno naravo. Stranjski potok je desni pritok Blanščice. Potok teče v šumih in slapovih v višin od 2,5 do 15 m. Najvišji, približno 15 m visok slap se imenuje Bojanca.
September 13th 2010 HDR (High dynamic range imaging) (Slovenia)

Stranjski potok . Highland of Bohor is quite out ob the beaten tracks. Hike to the unspoiled country is a true joy and a withdraw from the fretful civilization. Beside the beautifull hilly country there are somehow mysterious waterfalls - specially on the south side of the Bohor. Water flow of the waterfalls is not strong, but it is permanent and with the harmony with the nature. A sight to the Bojanca waterfall (15 m ~ 45 feet) is a reward for the efforts to come here.

10. september 2010

Slapovi_Beta01 GPS:

SLOVENIJA (Slovenia)

Slapovi Slovenije 1.2 Gpx datoteka za navigacijsko napravo. (stisnjena mapa ... za uporabo potrebno izvleči gpx datoteko) Opis:
  • nove, popravljene koordinate lokacije slapov iz leta 1998,
  • dodani opisi v slovenščini, angleščini, delno esperanto - branje opisov možno na navigacijski napravi (vodnik brez papirja),
  • opomba: uporaba in izvedba na lastno odgovornost,
  • datoteka je namenjena samo za osebno uporabo, komercialna uporaba datoteke ni dovoljena.
September 10th 2010

Slapovi_Beta01 Waterfalls of Slovenia 1.2 Gpx file for the navigation unit. (compressed file... before use move gpx from the compressed file) Desciption:
  • new and corrected coordinates from 1998 with the locations of waterfalls,
  • added texts in Slovenian, English and partly Esperanto - paperless guide,
  • remark: use on your own responsibility,
  • the file is only for your personal use, no commercial use is allowed.

6. september 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Cerkev Svete Trojice (Uršulinska cerkev) v Ljubljani. Uršulinska cerkev sodi med najepše baročne stavbe v Ljubljani. Kot del uršulinskega samostana je bila sezidana v letih 1718-28 (~1747).
September 6th 2010 Church of the Holy Trinity in Ljubljana is one of the most beautiful baroque churches in Ljubljana. It was built as the part of the Ursuline monastery in 1718-28 (~1747).
5. september 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Matkov Kot je 5 kilometrov dolga alpska ledeniška dolina v Kamniško-Savinskih Alpah. Dolina poteka vzporedno z Logarsko dolino, ki leži vzhodneje.
September 5th 2010 Matkov kot is 5 km long Alpine, glacial shaped valley in Kamnik-Savinja Alps. The valley is situated west from Logarska dolina.
2. september 2010 Francija - Korzika (France - Corsica) Naravni rezervat Scandola je vpisan na seznam Svetovne dediščine pri Unescu od leta 1983. Naravni rezervat je del Korziškega regijskega naravnega parka in obsega obalo in območje polotoka Scandola s kamnisko podlago Porfirjem, ki je geološko rdečkasta starejša predornina s kristali glinencev ali kremena. Polotok leži med zalivoma Galerije in Girolate.
September 2nd 2010 The Scandola Nature Reserve is a World heritage site inscripted to Unesco World heritage list in 1983. The nature reserve is part of the Regional Natural Park of Corsica and occupies the coastline and the area of the Scanodla Peninsula which is  geologically porphyritic rock mass between the Golfe de Galeria and Golfe de  Girolata.
26. avgust 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

25. avgust 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Veliki in Mali Predoselj so korita reke Kamniške Bistrice. Naravna znamenitost je ozka tesen, ki jo je izoblikovala reka Kamniška Bistrica, le kilometer od svojega izvira. V začetku 20. stoletja je bil Predoselj znan kot slap v Kamniški Bistrici. Slap je padal preko akumuliranega proda, ki se je nabral za zagozdenimi hlodi, dokler ni leta 1953 narasla reka po več ko 60 letih odnesla nanešeni naterial iz korit. Nad Velikim in Malim Predasljem sta kot naravna mostova zagozdeni dve podorni skali. Čez kortia Velikega Predoslja vodi pot po leseni brvi, do dna korit.
August 25th 2010

Veliki Predoselj and Mali Predoselj (Big and Small Predoselj) are evorsion channels of Kamniška Bistrica which are situated only 1 km after the spring of the river.

23. avgust 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Sv. Primož nad Kamnikom - dopolnitev z večjo ločljivostjo prikaza notranjosti cerkve.
August 23rd 2010 Church of St. Primus - update with the higher resolution of the interior.
22. avgust 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Velika in Mala Vetrnica sta udornica in kraško brezno na Veliki planini. Obe udornici sta med seboj povezani in se nepovezano proti vzhodu nadaljujeta v nizu nepovezanih vrtač. Obok obeh udornic je podvržen intenzivnemu periglacialnemu preperevanju, ki se odraža v številnih skalnih odlomih. Oba kraška pojava sta značilnost kraške planote Velike planine. Na dnu Male Vetrnice, ki je kraško brezno  je stalno snežišče.
August 22nd 2010 Velika in Mala Vetrnica are a sink hole and a shaft on a karst plateau.
Dovžanova soteska je 200 m dolga tesen v dolini Tržiške Bistrice, 2 km severozahodno od Tržiča. Tesen je nekdaj prestavljala naravno oviro na poti v smeri Tržič – Jelendol. Sledite rdečim markacijam in si oglejte tesen na daljavo... naj bo priprava na resničen obisk ;)
August 19th 2010 Dovžan Gorge is a 200 long narrow passage of the valley of Tržiška Bistrica River. It is natural protected area with the geological and paleontological features. The location is 2 km north-east from Tržič.
11. avgust. 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Pokljuška soteska leži na severnovzhodnem območju Pokljuke. Soteska je največja fosilna soteska v Sloveniji: nekdaj stalen in močan odtok vode s Pokljuke, Ribščica je vrezala 2 km dolgo in na nekaterih mestih 50 m globoko in manj kot pol metra ozko sotesko. Potok Ribščica danes ni stalen potok in struga se napolni z vodo samo po močnem dežju na območju Pokljuke. Značilnost soteske so takoimenovani 'vrtci' , naravna okna in 'Pokljuška luknja'.
August 11th 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Pokljuška soteska (Pokljuka Gorge) is located on the northeastern area of Pokljuka plateau. The gorge is the largest fossil gorge in Slovenia: strong outflow from the Pokljuka plateau - Ribščica brook had excavated 2 km long and on same places 50 m deep and somewhere 50 cm narrow gorge. Ribščica brook has not a permanent flow nowadays - depended of the season and the weather conditions. Features of the gorge are natural stone bridges, tight passes and 'Pokljuška luknja'.
1. avgust. 2010 Francija - Korzika (France - Corsica) Barcaggio je bila nekdaj majhna ribiška vasica na skrajnem severnem delu Korzike - Cape Corse. Kilometer in pol od obale je majhen otok La Giraglia.
August 1st 2010 Barcaggio is a small fishermen’s village on the northernmost side of Cape Corse. A 1.5 km out to sea is small island of La Giraglia.
26. julij 2010 Francija - Korzika (France - Corsica)

Zaliv Cupabia se nahaja južno od Ajaškega zaliva in severno od zaliva Valinco. Nad zalivom je vasica Serra-di-Fero. Zaliv Caupabia je znan po 1200 m dolgem nizu širokih peščenih plaž. Po velikosti lahko zaliv primerjamo s Piranskim zalivom.

July 26th 2010 Cupabia is a bay on the west side of Corsica. It is situated south of Ajaccio Bay and north of Porto Polo.
20. julij 2010 Francija - Korzika (France - Corsica) Kraj in ostaline rudnika srebra Argentella se nahajajo ob zalivu Crovani na zahodni obali Korzike na območju Calinzane. Kraj leži 13 km jugo-zahodno zračne razdalje od Calvija ~ 25 km ozke panoramske caste.
July 20th 2010The remains of the Argentella silver mine are situated on the Bay of Crovani on the west coast of Corsica, within the district of Calinzana. The place lies 13 km south-west of Calvi ~ 25 km of the narrow panoramic road.
17. julij 2010 Francija - Korzika (France - Corsica) Nonza je majhno naselje na zahodni obali Cape Corse (geografsko ime za severni skrajni del Korzike). 1,4 km dolga in na pogled atraktivna črno-siva plaža, severno pod naseljem je bila pred 50 leti onesnažena z azbestom in še danes vsebuje nadpoprečne vrednosti kroma in niklja.
July 17th 2010 Nonza is a small settlement on the Western coast of the Cape Corse (geographical name for Northern most part of Corsica) . Nonza's 1400 m long black-greybeach, which is situated north of the settlement was polluted from the now disused asbestos mine up the coast.
11. julij 2010 Novi Mesarski most v Ljubljani. Prikazane so posamezne stopnje gradnje od 17. decembra 2009 do 11. julija 2010.
July 11th 2010The new bridge over Ljubljanica River. Etapes of the construction works are shown from the December 17th to the July 11th 2010, that is one day after the opening ceremony.
26. junij 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Babja jama leži v bližini turistične jame Železna jama in gradu Krumperk pri Gorjuši v bližini Domžal. Jama je bila v času turških vpadov v 15. in 16. stoletju zatočišče za lokalno prebivalstvo.
June 26th 2010 Palaeolithic station Babja jama. This cave was used as a shelter for women and children in a time of the Osmani plunder in 15th and 16th century.
17. junij 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Slapovi Slovenije. S tem se je pravzaprav vse skupaj začelo, na internetu že leta 1996. Priznam, precej zanemarjeno podpoglavje, ki bi ga moral temeljito na novo terensko obdelati... žal časovno več ne gre. Leta 1998 sem začel tudi intenzivno uporabljati satelitsko navigacijo in označevati lokacije slapov. Žal je večina zemljepisnih kooridnat iz tistega časa, ko določanje lokacije ni bila tako natančno kot danes. Zanimivo, da sem leta 2000 napovedal, da bo imel GPS sprejemnik vgrajen vsak prenosni telefon...nisem se veliko zmotil.
June 17th 2010 Waterfalls of Slovenia.
11. junij 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Zagorje ob Savi je mesto v Zagorski dolini v Zasavju. Mesto leži ob potoku Medija, levem pritoku reke Save. Bolj skromen prispevek, vendar je bilo delano v času ko so bile temperature nad 30°C in mi je sredi dela šinilo v glavo "zakaj ne sedim v senci in ližem sladoled ?"... in sem to tudi storil... bom nadaljeval kdaj drugič...
June 11th 2010 Zagorje ob Savi is a town in Zagorje valley in Zasavje region. It is located in the valley of the Medija stream which is left tributary of the river Sava.
4. junij 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Brezstropa jama. Hm...kako predstaviti Slovenijo? Do sedaj je bilo dokumentiranih 10.000 kraških jam... verjetno le manjši del tega kar še čaka na "odkritje". Slovenija je tudi gozdnata država, saj približno 60% njenega površja pokriva gozd. Tule je kombinacija obojega...že pred tremi leti sem s prostorskimi slikami dokumentiral brezstropo jamo v bližini Rakovega Škocjana, sedaj sem dodal še nekaj opisa in krajšo raziskavo najdenih mikrokorozijskih oblik na tem območju.
June 4th 2010 Roofless cave. How to present Slovenia? 10.000 caves were documented so far and most probably the number is only a smaller part of the all caves which are "waiting" to be discovered. Slovenia is with about the 60% of the area with the forest, also a heavy forested country. I have documented with the Surround Photography the roofles cave in area of Rakov Škocan and wrote a short paper (only Slovenian - no time to bother with the translation ;) ) about some limestone corrosion processes...
3. junij 2010 Nemčija (Germany Nemčija > vetrne elektrarne v zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija.
June 3rd 2010 Germany > wind farm in federal state North Rhine-Westphalia.
2. junij 2010 Nizozemska (Netherlands) Delfinarij Harderwijk je edini tovrstni delfinarj na Nizozemskem. Park deluje že od leta 1965. (prostorska slika prikazuje pogled v bazene pod vodno gladino - narejena je bila prostoročno brez stojala).
June 2nd 2010 Dolfinarium Harderwijk is the only dolfinarium of that kind in Netherlands. The park is open since 1965. (Virtual Reality panorama displays the view to the pool below the water surface - made handheld).
1. junij 2010 Nizozemska (Netherlands) Middelburg je mesto v jugozahodni Nizozemski na polotoku Walcheren . Je glavno mesto Province Zeeland.
June 1st 2010 Middelburg is a municipality and a town in the south-western Netherlands and the capital of the province of Zeeland. It is situated on the peninsula of Walcheren.
31. maj 2010 Italija (Italy) San Leo se nahaja v regiji Montefeltro v italijanski provinci Emilia-Romagna v Italiji. Mestece se nahaja na nadmorski višini 589 m. San Leo je bil krajši čas v desetem stoleju tudi glavno mesto Italskega kraljestva. Najpomembnejši arhitekturni znamenitosti sta župnijska cerkev "The Pieve of Saint Mary" in katedrala. Župnijska cerkev je iz predromanskega obdobja in predstavlja enega najboljših primerov arhitekture iz tega obdobja v Italiji.
May 31st 2010 San Leo is located in Montefeltro region in Emilia-Romagna province in Italy. Small town is situated 589 m above the sea level. In the 10th century the town was the capital of the Italic kingdom. The most important architectural features of San Leo are Parich church "The Pieve of Saint Mary" and the cathedral of St. Leone. The church of The Pieve of Saint Mary is pre-romanesque and represents one of the best examples of architecture in Italy from that time period.
30. maj 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

Lukovica - avtocestno postajališče (poskus vizualizacije)
May 30th 2010 Lukovica - motorway station (the try of the visualization)
21. maj 2010 Nizozemska (Netherlands) Holwerd je naselje v Friziji v severni Nizozemski. Odtod je trajektna povezava s Frizijskimi otoki - proti Amelandu.
May 21st 2010 Holwerd is a settlement in the northern Netherlands, in the province of Friesland. The ferry to Ameland departs from Holwerd.
19. maj 2010 Nizozemska (Netherlands) Afsluitdijk je proti poplavni nasip zgrajen v letih od 1927 do 1933. Nasip ovezuje Den Oever v Wieringerju in naselje Zurich v Friziji. Dolžina nasipa je 32 km, širina 90 m in višina približno 7,25 m.
May 19th 2010 Afsluitdijk - the enclosure dam was constructed between 1927 and 1933. The dam connects  Den Oever on Wieringen in North Holland province and the village of Zurich in Friesland province. It's  length is 32 km and a width of 90 m. The  height is about  7.25 m above sea level
17. maj 2010 Nizozemska (Netherlands) Koggenland
15. maj 2010 Nizozemska (Netherlands) Vrouwenpolder
10. maj 2010 Nizozemska (Netherlands) Arboretum Keukenhof
May 10th 2010 Gardens of Keukenhof
5. maj 2010 Nizozemska (Netherlands) Haag
May 5th 2010 Hague
30. april 2010 Nizozemska (Netherlands) Amsterdam je največje in glavno mesto Nizozemske. Mesto je nastalo ob nasipu (dam) ob reki Amstel, od tod tudi ime Amstel-Dam. 
April 30th 2010 Amsterdam is the capital and the largest city of Netherland. The original settlement was established at the dyke (dam) along the Amstel River (Amstel-Dam > Amsterdam). 
28. april 2010 Nizozemska (Netherlands) Delft
April 28th 2010 Delft
25. april 2010 Nizozemska (Netherlands) Maastricht
April 25th 2010 Maastricht
23. april 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: projekt : Virtualni ogledi slovenskih mest (virtual guides to Slovenian towns) Ljubljana "Ulični pogled" . Sprehod od Krekovega trga, Ceste slovenskih kmečkih uporov na Grajski grič.
April 23rd 2010 Ljubljana 'Street view' . A walk from Krekov, Cesta slovenskih kmečkih uporov on Castle hillock.
22. april 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: projekt : Virtualni ogledi slovenskih mest (virtual guides to Slovenian towns) Ljubljana "Ulični pogled" . Sprehod od Prešernovega trga, Čopove ulice in Cankarjeve ulice do parka Tivoli (Tivolskega gradu).
April 22nd 2010 Ljubljana "Street view . A walk from Prešernov trg to Čopova ulica, Cankarjeva ulica to Tivoli Park (Tivoli Mansion house).
21. april 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: projekt : Virtualni ogledi slovenskih mest (virtual guides to Slovenian towns) Ljubljana "Ulični pogled". Sprehod od Mestnega trga do Krekovega trga in s tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad.
April 21st 2010 Ljubljana "Street view ". A walk from Mestni trg to Krekov trg and a drive with the funicular railway to Ljubljana Castle.
20. april 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: projekt : Virtualni ogledi slovenskih mest (virtual guides to Slovenian towns) Ljubljana "Ulični pogled". Sprehod od Prešernovega trga na razgledni stolp ljubljanskega gradu. Ste vedeli, da je imela Ljubljana "Street view", že leta 1998?
April 20th 2010 Ljubljana "Street view ". A walk from Prešernov trg to the top of the tower of Ljubljana Castle. Did you know that Ljubljana was presented with the "Street view" already in the year 1998?
14. april 2010 San Marino Mesto San Marino leži na zahodnem pobočju pod najvišjo točko države, Monte Titano (749 m). Po legendi so mesto ustanovili krščanski begunci iz območja otoka Raba, leta 301.
April 14th 2010 San Marino City is situated on western slope of the highest point in the country, the summit of Monte Titano (749 m).  The city was according the legend founded by Saint Marinus and several Christian refugees in the year 301.
11. april 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Podeželje (countryside) Moravče so naselje in občinsko središče v Moravški dolini. Naselje je bilo v pisnih virih kot fara omenjeno v začetku 13. stoletja. Danes je ohranjena stara okrogla urbana ureditev okoli župnijske cerkve sv. Martina.
April 11 th 2010 Moravče is a settlement and the municipality centrein the valley of Moravče. The sight is a parish church of St. Martin.
8. april 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: projekt : Virtualni ogledi slovenskih mest (virtual guides to Slovenian towns) Izola je staro ribiško mesto z bogato zgodovino. Z ugodno obmorsko lego na severu Istre je Izola s svojo marino tudi eden vodilnih centrov navtičnega turizma.
April 8 th 2010 Izola is old fishing town with the rich history. With the pleasant position on the northern Istria and the marine is also important nautical centre.
1. april 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Podeželje (countryside) Goriška Brda (Brda) so gričevnata pokrajina  na skrajnem, zahodnem robu R. Slovenije ob meji z R. Italijo.  Območje je znano po vinogradništvu, kvalitetnih vinih ter (seveda) briških češnjah.
April 1st 2010 Goriška Brda is a hilly countyside in West Slovenia bordering the Italy. The geographic area is known by the vineyards, quality wines and (indeed) cheries.
31.marec 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Podeželje (countryside) Hruševlje je naselje na severozahodnem območju Goriških Brd. Vinarstvo Zalatel.
March 31 st 2010 Hruševlje is a small countryside settlement situated in north-west of Goriška Brda. Wine producer Zalatel.
31.marec 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Podeželje (countryside) Šlovrenc je naselje v Goriških Brdih, 2 km severozahodno od Dobrovega. Naselje leži na vrhu gričevnatega slemena z vinogradi na pobočjih. Znamenitost naselja je župnijska cerkev sv. Lovrenca. Vinarstvi Domenis, Mavrič
March 31 st 2010 Šlovrenc is a small countryside settlement situated 2 km north-west from Dobrovo in Goriška Brda. The feature of the settlement is a parish church of St. Lawrence. Wine producers: Domenis, Mavrič.
30.marec 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Podeželje (countryside) Vipolže - Goriška Brda, vinarstvo Edi Simčič.
March 30 th 2010 Vipolže. Wine producer Edi Simčič.
29.marec 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Podeželje (countryside) Dobrovo. Od leta 2000 gostuje v obokani kleti renesančnega gradu Vinoteka Brda. V kleti, kjer je nekoč zorelo vino grofov Baguer je urejen prostor za vodene degustacije s predstavitvijo briškega vinorodnega okoliša.
March 29 th 2010 Dobrovo. The cellar of the renaissance castle at Dobrovo hosts enotheque 'Vinoteka Brda'. 
27.marec 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Podeželje (countryside) Plešivo je naselje, 2 km zahodno od Medane v Goriških Brdih. Naselje je znano po vinarstvu Ščurek. Ščurkovi ponujajo trgu letno do 80.000 steklenic vrhunskega vina.
March 27 th 2010 Plešivo is a small countryside settlement situated 2 km west from Medana in Goriška Brda. The settlement is a residence of the famous vineyard family Ščurek. Each year the Ščureks release up to 80,000 bottles of top quality wine.
25.marec 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Podeželje (countryside)

Medana je vas v Goriških Brdih. Leži na vinorodnem območju in ni naključje, da je okoliš znan po kvalitetnih vinih kot so Merlot, Sivi Pinot, Sauvignon, Chardonnay, Furlanski tokaj, Cabarnet Sauvignon ...

March 25 th 2010 Medana is a village and a vine centre in Goriska Brda. This area is famous for the quality wines and also by Days of Poetry and Wine which make this small village known all over the World.
18.marec 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Cerkve (churches)

Hrastovlje. Romanska cerkvica Svete trojice iz začetka 12. stoletja je med najlepšimi kulturnimi spomeniki in je tudi uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine.

March 18th 2010 Hrastovlje is a small Mediterranean village which is known by the Romanic church of the Holy Trinity from the 12th century.
14. februar 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: gradovi, dvorci in utrdbe (castles, manor houses and fortifications) Grad Krumperk stoji v bližini Gorjuše pri Domžalah. Ob grajskem kompleksu je urejen konjeniški center, v bližini je jamarski dom z urejeno muzejsko zbirko in Železno jamo. Grad je v privatni lasti in dostop do grajske stavbe je omejen. Graščino Krumperk, ki je skoraj nespremenjena pričakala čas, je okoli 1580 pozidal zmagovalec v bitki pri Sisku Ad Rauber.
February 14th 2010 Krumperk castle nearby Domžale.
28. januar 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: gradovi, dvorci in utrdbe (castles, manor houses and fortifications) Graščina Ponoviče leži 3 km severovzhodno od Litije, na levem bregu reke Save.
January 28th 2010 Ponoviče manor house is situated on the left bank of Sava River 3 km north-east from Litija.
27. januar 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: gradovi, dvorci in utrdbe (castles, manor houses and fortifications)

Hrušica. Nekdanja utrjena starorimska postojanka Ad Pirum je stala na najkrajši poti iz severne Italije v Ljubljansko kotlino in naprej proti Panonski ravnini.

January 27th 2010 Hrušica. Former antic fortification Ad Pirum was standing on the shortest trail from North Italy to Ljubljana Basin and Panonia.
Virtualni muzej " Ljubljanica - kulturna dediščina reke". Virtualni muzej je dokumentacija razstave, ki je bila odprta za javnost v atriju Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani od 26. februarja do 30. oktobra 2009. Priprava in izdelava virtualnega muzeja, ki ga je mogoče ogledati je trajala od 8. oktobra do 16. decembra 2009. Rezerviran čas za izvedbo projekta, ki je mišljen kot moj prispevek in donacija slovenski kulturi je bil od 1. oktobra 2009 do konca januarja 2010. V času, ki sem ga imel na razpolago sem uspel žal narediti 'samo' to kar ponuja obstoječi virtualni muzej.
January 26th 2010 Virtual Museum " The Ljubljanica: A River and Its Past". Virtual museum is a document work of the exhibition held in National Museum in Ljubljana from February 2009 to October 2009.
24. januar 2010 Slovenija Zimski sprehod po Ljubljani.
January 24th 2010 Virtual tour of Ljubljana in winter .
21. januar 2010 Razpadajoči nekdanji hotel Bellevue v Ljubljanskem Tivoliju.
January 21st 2010 Ramshackle former hotel Bellevue in Ljubljana Tivoli.
19. januar 2010 Slovenija Požiralniki potoka Rašice se nahajajo pri Ponikvah na vzhodnem delu 700 m (azimut 150°) in 160 m širokega (kraškega ?) polja. Rašica priteka iz območja Velikega loga in odtod podzemno teče proti južnemu območju Radenskega polja, kjer na površino priteče kot Šica.
January 19th 2010 Swallow holes of Rašica brook are situated nearby Ponikve on the east side of 700 m long and 160 wide polje. Rašica brook flows from the area of Veliki log and through swalow holes subterranean towards the south side of Radenjsko polje where the water flows on the surface as Šica brook.
15. januar 2010 Slovenija Babičev mlin pri Veržeju. Na desnem bregu Mure pri Veržeju stoji mlin, ki je posebnost zaradi zunanjega vodnega kolesa, nameščenega na dveh čolnih.
January 15th 2010 Babic water-mill on the Mura River. This is still operating floating water mill.
11. januar 2010 Slovenija Ižakovci - interaktivna navigacija.
January 11th 2010 Ižakovci - interactive navigation.
10. januar 2010 Slovenija Knafljev prehod v Ljubljani
January 10th 2010 The Knafelj Crossing in Ljubljana
9. januar 2010 Slovenija Kongresni trg v Ljubljani - gradnja podzemnih garaž .
January 9th 2010 Kongresni trg (square) in Ljubljana - building the underground car park.
8. januar 2010 Slovenija Gradnja Mesarskega mostu v Ljubljani. Utrjevanje brežine in postavljanje pilotov.
7. januar 2010 Argentina-Brazilija :: slapovi (Argentina-Brazil :: waterfalls) Narodni park Iguazu. Še malo igranja s starimi prostorskimi slikami iz leta 2004... qtvr je zamenjan s flash-em in virtualnim sprehodom po narodnem parku, ki leži na meji med Argentino in Brazilijo.
January 7th 2010 Iguassu National park . Some more playing with the old stuff from the year 2004... replacing qtvr with the flash and now with the virtual tour.
6. januar 2010 Močerad. Poskus s fotografiranja iz neposredne bližine z 8 mm objektivom ribje oko z nastavljeno ostrino na neskončnost.
January 6th 2010 Salamander. Close up try.
5. januar 2010 Slovenija :: kraške jame (Slovenia :: caves) Križna jama (preizkušanje risanja s svetlobo s kompaktno ročno baterijo, 1000 lumnov).
January 5th 2010 Križna jama (testing with the light paniting with the torch, 1000 lumens).
4. januar 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

GEOSS. Geometrično središče Republike Slovenije.
January 4th 2010 GEOSS. Geometric centre of Republic of Slovenia.
3. januar 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: Cerkve (churches) Brezje - bazilika sv. Vida.
January 3rd 2010 Brezje - the basilica virtual tour.
2. januar 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: gradovi, dvorci in utrdbe (castles, manor houses and fortifications)

Blejski grad - nočni sprehod in razgledi na Blejsko jezero.

January 2nd 2010 Bled Castle - the night virtual tour and vistas to Bled lake.
1. januar 2010

SLOVENIJA (Slovenia)

:: projekt : Virtualni ogledi slovenskih mest (virtual guides to Slovenian towns) Nočni sprehod po Ljubljani.
January 1st 2010 Virtual tour of Ljubljana by night.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024