MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA SLOVENSKA ISTRA CERKVE
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Hrastovlje

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

(2010)

Burger.si je Mojaslovenija.si

Hrastovlje so sredozemska vasica, ki je znana po majhni romanski cerkvi Svete Trojice iz 12. stoletja. Notranje stene cerkve so v celoti prekrite s freskami iz obdobja okoli 1490. Freske prikazujejo prizore iz Stare in Nove zaveze. Najbolj znane freske so "Mrtvaški ples". Cerkev z okoliškim utrjenim obzidjem je bila včasih tudi utrdba-tabor za obrambo obrambo vaščanov pred napadi Osmanov.

Cerkev sv. Trojice (cerkev Svete Trojice) je zgodovinska cerkev v naselju Hrastovlje v vzhodni Slovenski Istri. Obstajata dve hipotezi o njenem izvoru. Po prvi gre za romansko cerkev iz 12. stoletja. Po drugi gre za primer istrske različice zgodnjebeneške renesančne arhitekture iz 15. stoletja.

Cerkev stoji za utrjenim zidom, ki so ga domačini zgradili, da bi se zaščitili pred napadi Osmanov v 16. stoletju. Takšno obrambno arhitekturo najdemo na celotnem ozemlju današnje Slovenije in se imenujejo "tabori".

Cerkev in zid sta bila zgrajena na goli skali in zato nimata globokih temeljev. Cerkev je zgrajena večinoma iz kamna, kar je značilno za arhitekturo celotne Istre. Kamni nikoli niso bili v celoti prekriti z zunanjo plastjo ometa, zato je mogoče videti, kako je bila cerkev zgrajena. Vidi se, da je bil vrh cerkvenega zvonika nekoč prezidan, ni pa znano zakaj. Streha cerkve je prekrita s kamnitimi ploščami, ki so značilne za starejše strehe Istri.

Cerkev ima zaradi lokalnih vetrovnih in podnebnih razmer le 2 okni. Poleti je bila soba z majhnim okencem zaščitena pred soncem, pozimi pa pred burjo. Zaradi majhnega števila oken je notranjost cerkve zelo temna. Leta 1896 so v severni steni izbili luknjo za novo okno, žal pa so bile hkrati uničene nekatere freske v cerkvi.

Cerkev je bila kljub pomanjkanju oken včasih bolje osvetljena kot danes. To je posledica dodane močne zunanje stene, ki sedaj cerkvi jemlje veliko svetlobe.

Cerkev zaradi svoje arhitekture uvrščamo med večplastno cerkev. Hrastoveljska cerkev se od vseh drugih romarskih cerkva razlikuje po tem, da se njen zvonik nahaja na zahodni strani in da imajo vse druge romarske cerkve majhne lesene stolpe.

Cerkev je dolga 11,7 metrov in široka 6 metrov in je s tem ena najmanjših cerkva na tem območju. Nekateri trdijo, da je cerkev primer istrske renesančne arhitekture iz druge polovice 15. stoletja.

Videz danes znanega severozahodnega vhoda v cerkev sega okoli leta 1776. Prvotni vhod je bil verjetno ob zvoniku.

Cerkev je z gotskimi freskami poslikal Johannes de Castua, ki je svoje delo končal 13. julija 1490.
Nekatere vključujejo črke v glagolici. Najbolj znana od teh fresk je Mrtvaški plkes ali "Danse Macabre". Leta 1949 jih je pod debelimi plastmi ometa odkril akademski kipar Jože Pohlen.

Literatura:
Kladnik, Darinka Sto slovenskih krajev Prešernova družba, Ljubljana, 1994,
Julij Titl (1993). Primorje, Kras A-Žː priročnik za popotnika in poslovnega človeka. Murska Sobota: Pomurska založba,
Vinčec, Milan (2009). Istra: Koper, Izola, Piran: kulturno turistični vodnik. Koper, Arsvideo,
Longyka, Primož; et al. (2011). Matej Zalar, ur. Potepanja 4, Slovenska in hrvaška Istra. Ljubljana: As-Press,
Krušič, Marjan (2009). Slovenija: turistični vodnik. Založba Mladinska knjiga,
Pucer, Alberto (2005). Popotovanje po Slovenski Istri. Libris Koper,
Dario Alberi, Istra, storia, arte, cultura, Trst, Lint.

 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024