english ITALIJA SVETOVNA DEDIŠČINA GEOGRAFIJA - GEOGRAPHY (LAGUNA/LAGOON)

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Boštjan Burger

Benetke - Venezia

Venice

virtualna ekskurzijavirtualna ekskurzija

Beneška laguna (Laguna di Venezia)

je laguna na severozahodu Jadranskega morja. Laguna se širi od reke Piave na severu do reke Brenta oz. reke Pad na jugu. Laguna ima površino 550 kvadratnih kilometrov. Približno 8% lagune je kopno, vključno z Benetkami in manjšimi otoki kot so Murano , Burano ... približno 80% lagune je slano močvirje.
Beneška laguna je pod vplivom močnega plimovanja, ki je najbolj visoko pozno pozimi in v začetku pomladi. Laguna se je izoblikovala sedem tisoč let po zadnji ledeni dobi, ko je dvigajoče morje zalilo današnje območje severnega Jadrana – pred tem je bila npr. reka Soča levi pritok reke Pad.
Največje naselje Beneške lagune so mesto Benetke, ki je bilo ustanovljeno v 5. stoletju in se danes razširja na preko 118 manjših otočkih ločenih s kanali in povezanimi z mostovi. Beneška republika je postala vodilna pomorska sila na območju Sredozemlja v 10. stoletju.
V enajstem stoletju so Benetke politično in vojaško nadzirale Dalmatinsko obalo in kmalu imele velik vpliv na celotno vzhodno Sredozemlje.
Velika gospodarska in trgovska moč, političen in vojaški vpliv sta prispevala k razvoju mesta, ki je postalo eno najveličastnejših mest srednjega veka.

Uvod - Prologue

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2020