Burger Landmarks

English IRSKA    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Moherski klifi (Aillte an Mhothair)

City Viewvirtualna ekskurzija

 

Burger.si je Mojaslovenija.si

Moherski klifi (Aillte an Mhothair) so morski klifi, ki se nahajajo na jugozahodnem robu regije Burren v grofiji Clare na Irskem. Klifi so dolgi približno 14 kilometrov.
Na južnem koncu pri Hag's Headu se dvigajo 120 metrov nad Atlantski ocean, 8 kilometrov proti severu pa dosežejo največjo višino 214 metrov severno od O'Brienovega stolpa, okroglega kamnitega stolpa blizu središča pečine, ki jih je leta 1835 zgradil sir Cornelius O'Brien, nato pa se nadaljujejo na nižjih višinah. Najbližji naselji sta vasi Liscannor 6 km južno in Doolin 7 km severno.

S klifov in z vrha stolpa lahko obiskovalci vidijo Aranske otoke v zalivu Galway, gorski verigi Maumturks in Twelve Pins na severu v okrožju Galway ter Loop Head na jugu. Klifi se uvrščajo med najbolj obiskane turistične kraje na Irskem, s približno 1,5 milijona obiskov na leto.

Ime Moher izvira iz galščine. Pomeni "porušena utrdba". Cliffs of Moher pravzaprav pomeni klifi porušene utrdbe.
Klifi so dobili ime po stari utrdbi na rtu, imenovani Mothar ali Moher, ki je nekoč stala na Hagovi glavi (Hag's Headu), najjužnejši točki skalnate obale, kjer je zdaj stolp Moher. Utrdba je leta 1780 še vedno stala in je omenjena v poročilu Johna Lloyda A Short Tour Of Clare (1780). Utrdbo so porušili leta 1808, da bi zagotovili material za razgledni/telegrafski stolp, ki je bil namenjen opozarjanju v primeru francoske invazije med Napoleonovimi vojnami.

Klifi so sestavljeni predvsem iz plasti namurskega skrilavca in peščenjaka, najstarejše kamnine pa so na dnu klifov. V času njihovega nastanka med 313 in 326 milijoni let nazaj je reka odvrgla pesek, mulj in glino v starodavno morsko kotanjo. Skozi milijone let so sedimenti, ki so se zbirali ob ustju te starodavne delte, strnjeni in litificirani v sedimentne plasti, ohranjene v zdaj izpostavljenih pečinah.
Območje velja za geološki laboratorij, ki hrani zapise o deltastih usedlinah v globoki vodi. Posamezne plasti se razlikujejo po debelini od le nekaj centimetrov do nekaj metrov, pri čemer vsaka predstavlja poseben dogodek usedanja v zgodovini delte.
Skupaj je v pečinah Moher razkritih do 200 metrov sedimentnih kamnin. Fosilov v sledovih je veliko in obsegajo dve glavni vrsti: skolicije ali sledi črvov, ki se razlagajo kot prehranjevalne poti, ki jih puščajo še neidentificirani nevretenčarji, in sledi rovov, ki so krožne značilnosti, ohranjene kot odlitki rovov, ki so jih nekoč zasedli še neznana morska bitja.
V nekaterih kamnih so ohranjene sledi valovanja. Danes so pečine podvržene eroziji zaradi valov, ki spodkopavajo podlago, zaradi česar se klif zruši pod lastno težo. Ta proces ustvarja različne obalne oblike, značilne za erozijske obale, kot so morske jame, morski skladi in morski štori. Branaunmore, 67 metrov visok morski sklad ob vznožju klifov Moher pod O'Brienovim stolpom, je bil nekoč del klifov, vendar je obalna erozija postopoma odstranila plasti kamnin, ki so ga povezovale s kopnim. Velik morski lok je viden tudi na Hag's Head pod Napoleonovim signalnim stolpom, številni manjši morski loki pa so vidni z morske gladine. Možno je videti 300 milijonov let stare rečne kanale, ki se režejo in tvorijo neskladja ob vznožju pečin.

Na vrhuncu sezone po ocenah na pečinah živi približno 30.000 parov ptic, ki predstavljajo več kot 20 vrst. Sem sodijo atlantski mormoni (pufini), ki živijo v velikih kolonijah na izoliranih delih pečin in na majhnem Kozjem otoku. Območje je pomembno območje za ptice. Videti je mogoče tudi široko paleto morskega življenja, od sivih tjulnjev do pliskavk, delfinov, kitov minke in morskih psov orjakov, občasno pa tudi sončne ribe. Na kopnem najdemo divje koze, lisice, jazbece in irskega zajca ter različne pasme rejnega goveda.

Globalni geopark Burren and Cliffs of Moher je član svetovne in evropske mreže geoparkov, ki jo podpira UNESCO.

Leta 2011 je bila nagrada Geopark podeljena regiji Burren and Cliffs of Moher kot priznanje za vzpostavljeno mrežo posebnih območij geološkega pomena, (geosites) obstoječo mrežo ekoturizma Burren ter združenje izobraževalnih in naravovarstvenih organizacij - in zelo zaposleno letni koledar dogodkov in dejavnosti v skupnosti.
Medtem ko je bila nagrada podeljena regiji Burren, so dejanske komponente geoparka Burren and Cliffs of Moher trenutno omejene na določena javna mesta geološkega in kulturnega pomena, mrežo centrov za obiskovalce in izobraževalnih centrov, podjetja Burren Ecotourism Network in uveljavljene sprehajalne poti, kot sta Burren Way in Burren looped walks.
Globalni geopark Burren and Cliffs of Moher obsega približno 530 km2 veliko območje, od tega več kot 100 km dolga obala.

Pečine Moher sestavljajo 8 km te obsežne obale. Geopark pokriva več kot 15 % območja okrožja Clare, ki ima skupno površino približno 3200 km2 (320.000 hektarjev). Velik del pokrajine je na nadmorski višini od 100 m do 200 m, največja višina pa je 344 m.

 

Literatura in viri (pridobljeno 11. 11. 2022):

Aillte an Mhothair (http://www.logainm.ie/ga/104069),
Cliffs mOf MOher (https://www.discoveringireland.com/vacations/the-cliffs-of-moher),
Burren & Cliffs of Moher Geopark (http://www.burrenconnect.ie/geopark/geopark.html).


 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024