MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA TNP    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Martuljkovi slapovi

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursionvirtualna ekskurzija

Burger.si je Mojaslovenija.si

Za Martuljkove slapove bi lahko rekli, da so pravi biseri slovenskega alpskega sveta. Zaradi lepega in lahkega dostopa skozi slikovito sotesko je bil spodnj ~ 30 m visok Martuljkov slap (v bistvu dva slapova) priljubljena izletniška točka. Geomorfološki procesi so v soteski intenzivni in pot skozi Martuljkovo sotesko je danes zelo nevarna zaradi padajočega kamenja. Z malo več kondicije so relativno lahko dostopni tudi zgornji slapovi Martuljkovega potoka. Zgornji slap je visok preko 100 m in je sestavljen iz štirih stopenj. V globoki zarezi v skalovju skriti zgornji del je visok 34 m. Slap se nato skoraj pravokotno obrne v zaporednih 15-metrski in 5-metrski stopnjah in nato nadaljuje v najvišjo 48 m visoko spodnjo stopnjo, ki je zaprta v ozek žleb in pada v s kamenjem zasut tolmun.

DOSTOP: Najlepša pot je bila nekdaj izpred, danes (april 2009) propadajočega penziona Špik v Gozdu Martuljku, tik ob glavni cesti. Po gozdni poti se že po desetih minutah zmerne hoje pride do Martuljkovega potoka. Tu gremo čez lesen most. Tabla Triglavskega narodnega parka nam tu poda opis Martuljkovih slapov. Nekdaj je od tu urejena in nadvse slikovita pot vodila skozi več kot 300 metrov dolg in dobrih 100 metrov globok vintgar - Martuljkovo sotesko. Danes je zaradi intenzivnih geomorfoloških procesov pot skozi sotesko smrtno nevarna - lokalna skupnost se sicer vsako leto trudi pot skozi sotesko popraviti, toda resnična nevarnost so grozeče, nestabilne stene nad potjo.

Za varno pot je potrebno izbrati gozdno pot iz Martuljka, ki gre proti planini Jasenje. S poti se po 1400 m odcepi stezica, ki pelje pod Spodnji Martuljkov slap. Nekaj minut spusta in že smo pod slapom. Čeprav je dostop zavarovan, je lahko izredno nevarno, ker je krušljivo in tudi spolzko. Nepreviden obiskovalec lahko hitro zdrsne v globel - zelo nevarno! Po nekaj minutah zmernega vzpona nazaj se potka priključi gozdni poti na levo proti planini Jasenje. Le deset minut hoje je še po kolovozu in že smo pri razkrižju poti. Leva pot vodi proti planini, odkoder lahko nadaljujemo pot proti Belemu potoku. Desna pot vodi proti zgornjemu Martuljkovemu slapu in Aku. Do tod je pot skoraj sprehajalna, tu pa se spremeni v dokaj strmo pot, za katero je potrebno tudi nekaj telesne pripravljenosti in seveda primerna planinska obutev. Po pol ure vzpona pridemo do novega razcepa poti. Na desno je odcep za Ak, na levo pa položna pot proti zgornjemu Martuljkovemu slapu. Malo pred vznožjem slapu se pot nekoliko spusti do samega potoka in nato čezenj po plezalni poti, zavarovani z jeklenimi pletenicami in klini, do plitvega tolmuna. Celoten slap je najlepše viden, če se ne podamo po plezalni poti, temveč jo pri prečkanju potoka uberemo po zaraščenem melišču na levo.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024