Italija

Rim > Palatinski muzej (Antiquarium del Palatino)

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si
English ITALIJA STARI RIM     Boštjan Burger - Burger Landmarks

Palatinski muzej je muzej, ki se nahaja na griču Palatin v Rimu. Ustanovljen v drugi polovici 19. stoletja, hranijo skulpture, fragmente fresk in arheološko gradivo, odkrito na hribu.

Palatinski muzej se nahaja v nekdanjem samostanu Obiskovanja, zgrajenem leta 1868 na ostankih Domicijanove palače. Tu je arheolog Alfonso Bartoli v tridesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil novo Antiquario Palatino. Da bi omogočil razširitev takratnih arheoloških izkopavanj na hribu, je Bartoli porušil stavbo v neogotskem slogu, ki jo je Škot Charles Andrew Mills zgradil na vrhu hriba.

Leta 1882 in nato med drugo svetovno vojno so številni materiali, najdeni v številnih izkopavanjih na Palatinu iz druge polovice 19. stoletja, postavili v Museo delle Terme (di Diocleziano). Ob koncu vojne se je le majhen del zbirke za vedno vrnil na Palatin.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil muzej reorganiziran in obnovljen ob Avgustovem bimileniju, zaradi česar je bil z multimedijskimi instalacijami bolj uporabniku prijazen.

V sobi 5. so razstavljena dela iz Avgustovega časa. Zlasti sta eklektični kip Hermesa, ki se nanaša na grška kiparja Lizipa in Polikleta, in kip zmagovitega atleta v bazaltu, ki ga je verjetno naročil Oktavijan po bitki pri Akciju. Nekateri antefiksi in nekatere bareliefne plošče pričajo o praksi terakote, podedovane od Etruščanov. Freska, odkrita leta 1950 med izkopavanji Scalae Caci, prikazuje Apolona, ​​okronanega z lovorjem, ki sedi na prestolu, s citarino roko, blizu omfala.

V sobi 6. so slike in okraski v opus sectile iz Domus Transitoria, ki ga je zgradil Neron in nato prekril Domus Flavia.

Prostori 7. in 8. skupaj delujejo od julijsko-klavdijske dobe do tetrarhije. Med njimi je več portretov, med katerimi so glavni portreti Nerona, Agripine Minore, Antonina Pia, Adriana in Marca Aurelija.

Tu je tudi znameniti grafit Alexamenos, ki so ga leta 1857 odkrili v Pedagogiju, prenesli so ga najprej v muzej Kircherian in nato v Narodni rimski muzej, pozneje so ga leta 1946 končno vrnili v Palatinski muzej. Risba, groba, predstavlja lik z glavo križanega osla, na njegovi levi pa še en lik z dvignjeno roko. Dve sliki sta ločeni z grškim napisom, ki se glasi: "Aleksamen časti [svojega] boga". Delo iz tretjega stoletja našega štetja je povzročilo številne spore. Na splošno velja, da je šlo za upodobitev z namenom posmeha kristjanu, obtoženemu prakticiranja onolatrije, torej oboževanja osla Onocoete, o čemer poroča tudi Tertulijan.

Soba 9. je galerija, ki združuje rimske kopije grških kipov, ki prihajajo iz cesarskih palač Palatina.

Viri:
*"Museo Palatino". Arheološki park Colosseo. Pridobljeno 1. junija 2020.
*Filippo Coarelli, Guida archeologica di Roma, Arnoldo Mondadori Editore, Verona 1984, str. 158.
*Michael Green, Evangelizem v zgodnji cerkvi, Wm. B. Eerdmans Publishing, 2004, str. 244
*David L. Balch, Carolyn Osiek, Early Christian Families in Context: An Interdisciplinary Dialogue, Wm. B. Eerdmans Publishing, 2003, str. 103
*B. Hudson MacLean, Uvod v grško epigrafiko helenističnega in rimskega obdobja od Aleksandra Velikega do Konstantinove vladavine, University of Michigan Press, 2002, str. 208
 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022