Italija

Rim > Rimski forum (Forum Romanum)

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si
English ITALIJA STARI RIM     Boštjan Burger - Burger Landmarks

Rimski forum, znan tudi po latinskem imenu Forum Romanum, je pravokoten forum, obdan z ruševinami več pomembnih starodavnih vladnih zgradb v središču mesta Rim. Prebivalci starodavnega mesta so ta prostor, prvotno tržnico, imenovali Forum Magnum ali preprosto Forum.

Forum je bil stoletja središče vsakdanjega življenja v Rimu: prizorišče zmagoslavnih procesij in volitev; prizorišče javnih govorov, kazenskih procesov in gladiatorskih bojev; in trgovsko središče. Tu so kipi in spomeniki spominjali na mestne velikaše.
Forum se nahaja v majhni dolini med Palatinskim in Kapitolskim gričem. Današnji forum je obsežna ruševina arhitekturnih fragmentov in občasnih arheoloških izkopavanj.

Številne najstarejše in najpomembnejše zgradbe starodavnega mesta so se nahajale na forumu ali blizu njega.
Najstarejša svetišča in templji Rimskega kraljestva so se nahajali na jugovzhodnem robu. Med njimi so bila starodavna nekdanja kraljeva rezidenca Regia (8. stoletje pr.n.št.) in tempelj Vesta (7. stoletje pr.n.št.), pa tudi okoliški kompleks Vestalskih devic, ki so bili vsi obnovljeni po vzponu cesarskega Rima.

Druga antična svetišča na severozahodu, kot sta Umbilicus Urbis in Vulkanovo svetišče, so se razvila v uradno zborno območje republike. Tu se je začel senat – pa tudi republikanska vlada. Senatna hiša, vladni uradi, sodišča, templji, spomeniki in kipi so postopoma zapolnili to območje.

Sčasoma je antično območje skupščine zamenjal večji sosednji Forum in središče sodne dejavnosti se je preselilo v novo baziliko Aemilia (179 pr.n.št.). Približno 130 let pozneje je Julij Cezar zgradil baziliko Julia skupaj z novo kurio Julia, s čimer je preusmeril tako sodne službe kot sam senat. Ta novi forum, ki se je izkazal za končno obliko, je nato služil kot revitaliziran mestni trg, kjer so se ljudje Rima lahko zbirali za komercialne, politične, sodne in verske dejavnosti v vedno večjem številu.

Sčasoma bi se veliko gospodarskega in sodnega posla preneslo stran od Foruma Romanum v večje in bolj ekstravagantne strukture (Trajanov forum in bazilika Ulpia) na severu.
V času vladavine Konstantina Velikega je bila zgrajena zadnja večja razširitev kompleksa Foruma - bazilika Maxentius (312 AD). To je vrnilo politično središče Forumu do padca Zahodnega rimskega cesarstva skoraj dve stoletji pozneje.

Viri:
Coarelli, Filippo (1989). Guida Archeologica di Roma. Milano: urednik Arnoldo Mondadori. ISBN 978-88-04-11896-1.
Elkins, Nathan T. (2019). Spomenik dinastiji in smrti: zgodba o rimskem Koloseju in cesarjih, ki so ga zgradili. Baltimore, MD: Johns Hopkins University Press. ISBN 9781421432557.
Hopkins, Keith; Brada, Marija (2005). Kolosej. Cambridge, MA: Harvard University Press. ISBN 978-0-674-01895-2.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022