MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

  Boštjan Burger

Slapovi Slovenije (1993-1998) Waterfalls of Slovenia

Slovenija|Kostel|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls
Slap Nežica
PROSTORSKE FOTOGRAFIJE - 360° Surround Photography Nežin slap

ENGLISH

SLAP NEŽICA. Malokdo se utegne med vožnjo ozreti na slap, ki pada skoraj na rob ceste (Kočevje - Brod na Kolpi). Vendar to ni slap, katerega bi si ogledali kar tako - mimogrede. Potok Nežica in njegovi slapovi imajo celo legendo, ki jo podaja lična tabla postavljena na nasprotno stran ceste od slapa. Slapove Nežice sestavljajo pravzaprav trije večji, približno 10 m visoki lehnjakovi slapovi. Po dežju, kot široka vodna pahljača padajo preko lehnjakovih skal z bogato zeleno mahnato oblogo. Le-ta še posebej poudarja belino padajoče vode. Poleg treh večjih slapov, sta tu še dva 2-3 m visoka skočnika. Slapovi so vsekakor vredni ogleda in so vredni obiska tudi "zanalašč", prav zaradi njih. V poletni vročini se obiskovalec prijetno ohladi z lahkotnim sprehodom skozi gozd po lepo izhojeni poti ob potoku navzgor vse do njegovega izvira. Za vse te lehnjakove slapove je značilno da z leti, ko se apnenec nalaga v mahovju, postajajo vse večji in mogočnejši.

Srednji slap
(The middle waterfall)PRAVLJICA O NEŽICI

Pri Drežniku je deklica Nežica napajala par volov. Voda je poniknila in jih potegnila v globino. Po silnem nalivu je vrgla voda pri izviru Prifarskega jarka jarem, ovit z dekličinimi lasmi. Od tedaj se ta izvir in slap imenujeta Nežica. Prirejeno po J. Žagarju.

Nezin slap

DOSTOP: Iz Broda na Kolpi proti Kočevju 3 km po glavni cesti. Pri kamnolomu na levi strani ceste lahko parkiramo avtomobil ter se po 100 m ustavimo na mostu čez potok. Od tu lahko opazujemo srednji, 10 m visok slap. Na nasprotni strani ceste malo pred mostom, nam lična tabla pripoveduje legendo o potoku in slapu. Žal je tabla edina informacija ob bližini "enega'' slapa. Takoj na drugi strani mosta nas kažipot napoti v hrib proti izviru. Lepo izhojena pot nas popelje na vrh srednjega slapa in nato naprej po 5 min. hoje do zgornjega višjega slapa, ki se v več kaskadah preliva po bujnem zelenem mahu. V kolikor nadaljujemo pot do izvira se padec potoka zelo umiri in tu potok teče preko ,nešteto' pragov . Oba, srednji in zgornji slap sta izredno lepa v svoji zeleni mahnati obleki.

Spodnji slap

Spodnji slap - The lower waterfall

Pravo presenečenje nas čaka na drugi strani pod mostom. Če se spustimo takoj pod most, nas tu pričaka kake tri metre visok skočnik. Naprej je pot slabo prehodna, daje pa nam slutiti kar globok padec vode. Tu je bolje, da se vrnemo do kamnoloma in nato peš po asfaltiranem odseku z glavne ceste navzdol. Po 5 min. hoje pridemo do hišic zgrajenih iz lehnjaka. Da je voda izredno bogata z apnencem je priča tudi stari mlin, čigar mlinsko kolo je voda skozi leta dobesedno zabetonirala. Ob desnem bregu Nežice se povzpnemo navzgor in že po nekaj minutah hoje bomo prišli do najmogočnejšega in najlepšega slapa. Voda najprej teče po mahovnatem žlebu in se ob skali razdeli na več tokov in nato bučno pade skoraj 10 m globoko. Prekrasen je pogled na ta slap, ki bi si poleg ostalih "Nežinih'' slapov zaslužil mnogo več pozornosti in obiska.

Slovenija|Kostel|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024