MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA SLAPOVI :: WATERFALLS KOSCA
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Koški slapovi

Le kdo bi verjel, da lahko mah ustvarja slapove? Lahko... s pomočjo vode, bogate s kalcijevim karbonatom, malo parcialnega tlaka pri pršenju kapljic...in mah dobi sedimentni oklep... Skoraj šolski primer je prijetna dolinica s potokom Kosca blizu Višnje Gore. V zatrepu dva kilometra dolge doline, tik pod izvirom potoka se bohotijo lehnjakove kopice, obraščena z mahom preko katerega pahljačasto teče potok in gradi svojevrstno vodno zaveso. Po obilnejšem deževju se slap spremeni v hrupnega divjaka. V sušnih obdobjih voda le polzi preko 20 m visoke lehnjakove stene v nešteto nežnih vodnih kapljicah. Posebnost tega slapa je tudi lehnjakasta votlina, ki postopoma z rastjo slapa postaja vedno večja.

DOSTOP: Iz Višnje Gore krenemo proti vzhodu po cesti preko železniških tirov. Po prečenju železnice zavijemo na levo in nato takoj na desno pod avtocesto. Sledimo cesti ob potoku, in bodimo pozorni na leseni smerokaz "Kosca" na levi strani. Pot lahko nadaljujemo po kolovozu, približno 2 km vse do največjega lehnjakovega slapa, kamor pridemo po 30 min. zmernega vzpona.

POT, DESNI PRITOK: Potok je potrebno večkrat prečiti preko lesenih brvi. Kolovoz se začne kmalu vzpenjati nad levim bregom, in nas po nekaj minutah vzpona privede nad spodnji, 5 m visok slap. Med vrhom spodnjega slapa in dnom zgornjega slapa je približno 10 m, z lehnjakom prevlečene police. Nad njim se v več stopnjah dviga skoraj 20 m visok zgornji slap. Malo nad njim se soteska zapre s stmimi stenami izpod katerih izvira potok Kosca.

POT, LEVI PRITOK:Malce nad lovsko opazovalnico priteka v glavni potok levi pritok, ki se od drugih loči že po barvi struge, katere dno je prekrito z s svetlejšim lehnjakom. V kolikor pod gostim grmovjem krenemo po strugi navzgor, bomo poplačani z lepim slapom, ki pada preko lehnjakove police porasle z bujnim zelenim mahom. Pri tem premaguje višinsko razliko 10 m. Prav tu lahko od vseh slapov najlepše vidimo kako se apnenec nalaga v mahu in nastaja lehnjak. Prav na vrhu tega slapa pelje čez potok kolovoz, nad njim pa potok v sušnem obdobju postaja vedno manjši. Po nekaj deset metrov hoje ob strugi pridemo do drugega preloma višine 4 m, po katerem komajda curja voda. Razločno se vidi, da so nekoč tu lomili lehnjak, katerega so uporabljali pri gradnji hiš. Po kolovozu se lahko vrnemo nazaj k glavnemu potoku (desnemu pritoku) in nadaljujemo pot navzgor.

OPOMBA: Slapovi levega pritoka niso primerni za "družinski izlet".Za pot do slapov desnega pritoka so najprimernejši nepremočljivi čevlji ali škornji, kljub zavarovani poti možnost nevarnega zdrsa.

LokacijaGPS: N:45°58'28"E:14°45'33"nm. višina/elevationdno/bottom: 418 m

MojaSlovenija.si

1997-2008

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2018