Ljubljana (1996)

Narodna galerija

Burger.si je Mojaslovenija.si
slovenščina English Esperanto SLOVENIJA LJUBLJANA ZEMLJEVID::MAP

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Narodna galerija

Narodna galerija (Narodni dom) Neoklasicistično poslopje je bilo zgrajeno v letih 1893-96. Načrte je naredil arhitek František E. Škabrout. Narodna galerija je bila sprva ustanovljena leta 1918 kot društvo. Svojo prvo razstavo je imela leta 1919 v Kresiji, nato pa se je preselila v Narodni dom.

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE / VRPanoramas:[ Virtualni sprehod po Narodni galeriji|Pred Narodno galerijo - prostorska slika]

V Narodni galeriji je predstavljena obsežna likovna zbirka slovenske likovne umetnosti od 13. stoletja do dvajsetih let našega stoletja.Predstavljena je tudi stalna zbirka evropskih slikarjev. Zajema preko 100 del znanih in neznanih umetnikov od 14. do 20. stoletja.
Novi prizidek Narodne galerije. Nova stavba narodne galerije
Novi prizidek Narodne galerije je delo arhitekta Edvarda Ravnikarja. Slovesna otvoritev je bila 17. septembra 1993. Na mestu prizidka je stal Dom poslancev, delo arhitekta Marka Župančica (1946). V letu 2000 naj bi bila narejena povezava med starim in novim delom. Povezava se bo imenovala Mestna dnevna soba. Ideja je v transparentnosti objekta. Znotraj tega povezovalnega člena naj bi stal originalni Robbov vodnjak. Kopija pa bi stala na mestu današnjega originala pred Magistratom.
Uvod - Prologue

1996 Slovenija