MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA KAMNIŠKO-SAVINJSKE ALPE ZEMLJEVID :: MAP

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Kamniško-Savinjske Alpe

Vodine (1800 m n.v.)

"Ledenik pod Skuto" (~2050-2100 m n.v.)

<h3>virtualna ekskurzija 360°</h3> :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si

Nekdanji ledenik 'Ledenik pod Skuto' je imel zgornji del krnice pod Koroško Rinko – Križem (2433 m n.v.) ter se širil zahodno pod severno steno Skute (2532) in severozahodno navzdol v Vodine. Ledenik pod Skuto je nastal zgornjem delu nekdanjega Jezerskega ledenika, ki se je v pleistocenu raztezal iz krnic izpod Skute in Rink proti Jezerskemu. Ostanek tega velikega ledenika je ledeniška dolina, imenovano Ravenska kočna in ledeniška kotanja današnjega Jezerskega, kjer je bilo še do srednjega veka ledeniško jezero ob katerem so ležale Jezerske domačije (poimenovanje: Anker – sidro).

Ledenik se je v 90-ih letih 20 stoletja nahajal nad območjem Vodin (Ledin) na nadmorski višini okoli 2050-2100 m (ročna meritev GPS Magellan 315 1999, B.Burger). Še v osemdesetih letih 20. stoletja je bil ledenik pod severnim pobočjem Skute primeren tudi za krajšo poletno smuko.

Sistematično opazovanje Ledenika pod Skuto je potekalo od leta 1948, ko so bile narejene prve uradne meritve in je bila krnica pod Rinkami že brez ledu in je obstalo ledinsko ime samo za območje pod severno steno Skute. Takrat je ledenik *meril 3 ha, kar pomeni da „lednik“ že tedaj ni več ustrezal kriterijem ledenika in je obstajal kot ledinsko ime.

*Kriterij, da lahko območju stalnega ledu na pobočju lahko rečemo ledenik je 0,1 kvadratnega kilometra ali 10 hektarjev (USGS).

>>Pogled na območje z Ledinskega vrha

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022