English SLOVENIJA JAME :: CAVES POSTOJNSKA JAMA
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Postojnska jama

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursionvirtualne ekskurzije

Burger.si je Mojaslovenija.si

Postojnska jama je ~ 20.570 m dolg kraški jamski sistem (vir kataster jam , citirano 29. februar 2016) v bližini Postojne in je med največjimi v Sloveniji. K jamskemu sistemu Postojnske jame sodijo tudi Otoška jama, Magdalena jama, Črna jama, Pivka jama...

Poleti 2015 (20. junija 2015) so jamarji-potapljači odkrili 3500 m dolg podvodni rov, tako da je nova (v kataster še nevnešena) doližina jame 24.120 m.
Jamo je ustvarila ponikalnica reka Pivka, ki iz Postojnskega kraškega polja ponikne pod hrib Sobič in nadaljuje svoj podzemni tok proti podzemnemu sotočju z Rakom v Planinski jami in priteče na plano kot reka Unica. Podzemni tok reke Pivke je v dveh miljonih letih postopoma zniževal svojo strugo in tako ustvarjal različna nadstropja jame.

Stalna temperatura: ~ 8°C,
Globina: -115 m,

Turizem
Jama je imela obiskovalce glede na najdene stare stenske napise že v 13. stoletju. Leta 1884 je bila postavljena električna osvetljava, 1872 pa so bile postavljeni železniški tiri po katerih so sprva jamski vodniki potiskali vozičke z obiskovalci, danes pa vlak poganjajo manjše električne lokomotive. Za turističen obisk je odprto 5,3 km jame.
Skrivnostno postojnsko podzemlje je tisti košček Slovenije, ki ga je izdobla, oblikovala in stkala voda; in v nedrih svetovno znane Postojnske jame skriva tisto najlepše, kar je ustvarila v miljonih let; s kaplico za kapljico, leto za letom...
Skozi zakapani in zasigani svet Postojnske jame se je v 175 letih organiziranega turizma sprehodilo več kot 26 miljonov radovednežev od vsepovsod. Stari podpisi v vhodnih rovih jame pa dokazujejo, da so bili prvi obiskovalci v njej že v 13. stoletju.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022