Laufarija v Cerknem

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si
Slovenščina English DOGODKI :: EVENTS
prostorska slika :: surround photography

Priprava pustnih mask v "Laufarkomandi". "Ta bršljanov" je dobil ime po bršljanu, iz katerega je izdelana njegova obleka. Ima vesel in nasemejan obraz in predstavlja popolno nasprotje Pusta, pomlad in vse dobro kar z njo prihaja.

prostorska slika :: surround photography

"Marjetica", tako kot "Ta bršljanov" predstavlja pomlad. Laufarjem se je pridružila leta 1968. Njena zelena obleka je prešita s podobami cvetov marjetic. b(vir: Ta bršljanov in Marjetica)

prostorska slika :: surround photography

Lamant je oblečen v kozličje kože in nosi lesene triroge vile, s katerimi straši otroke. Opasan je z vrvjo, s katero laufarji na pustno nedeljo zvežejo pusta, da jim do torka ne pobegne. (vir: Lamant)

prostorska slika :: surround photography

"Ta loparjev" predstavlja obrtnika – peka, ki nosi v rokah lopar za polaganje kruha v peč. Na loparju je napis "SMRT PUSTU" ter tekoči datum pusta. (vir: Ta loparjev )

prostorska slika :: surround photography "Ta žleht" predstavlja hudobneža, škodoželjneža s škilastimi očmi in zapotegnjenimi ustnicami. Na hrbtu nosi nahrbtnik, na katerem so navešeni svinjski parklji, ušesa ali rep. Šepa in se opira na palico, s katero podi otroke. Igra tudi na lajno. (vir: Ta žleht ).
prostorska slika :: surround photography

"Ta ličnat" predstavlja pastirja iz okoliških planin, zato je ogrnjen v pastirski plašč iz lipovega ličja (ličje – plast debla, ki je tik pod lubjem) in obut v lesene cokle, v rokah pa nosi pastirsko palico. Njegovo naličje  ima zagorel obraz prikupnega in klenega moža. (vir: Ta ličnat)

"Ta divji" je novejša maska. Njegovo naličje ima grozljiv in istočasno prestrašen izraz. Strah ga je vsega, kar ga obdaja. Še posebej se boji ljudi, zato vedno hodi na koncu sprevoda. Na glavi ima razkuštrane dolge lase, oblečen pa je v živalske kože, saj naj bi prišel iz gozda in se pridružil laufarjem. (vir: Ta divji)

prostorska slika :: surround photography »Ta terjast« sodi v skupino arhaičnih mask, ki izvirajo še iz poganskih časov. Ta terjasti prestavljajo duhove umrlih prednikov. Obraz je grotesken, z velikim nosom in veliko čeljustjo, iz katere štrlijo veliki beli zobje. Obleka in pokrivalo sta narejena iz terja, ostankov pri tkanju platna.
prostorska slika :: surround photography Harmonikarji
prostorska slika :: surround photography "Ta star in ta stara" iz skupine arhaičnih mask sta par in v sprevodu vedno hodita skupaj. Ta star je gospodar laufarske družine. Oblečen je v staro cerkljansko praznično kmečko nošo. Na glavi nosi širokokrajni klobuk, pri hoji se opira na palico. Ima izraz dobrodušnega starčka, ki pa je še ves pri močeh. Je edini laufar, ki lahko govori. (vir: Ta star in Ta stara)
prostorska slika :: surround photography "Ta koševa" je lik, ki se pojavlja tudi v drugih pustnih skupinah. Spada med arhaične maske. Laufarji so jo prvič vključili medse leta 1958. Uporabili so larfi, ki sta ju leto poprej nosila ta pijan in ta pijana. Okoli leta 1960 sta bili naličji za ta lik izdelani na novo. Masko nosi ena oseba, predstavlja pa dve figuri, in sicer babo, ki v košu nosi pijanega dedca. Maska babe izraža ogorčenje in napor zaradi bremena, ki ga nosi v košu na hrbtu,t.j. pijanega moža. Ta pa le pijano kinka in se smeje babi, ki ga nosi. Naličje babe ni izvotljeno, ampak jo človek, ki je oblečen v to masko, nosi v rokah. (vir: Ta koševa )
prostorska slika :: surround photography Pred cerkljanskim muzejem
prostorska slika :: surround photography "Gospod in Gospa", predstavljata meščanski sloj Cerknega.
prostorska slika :: surround photography "Ta perjev" (Ta kurjev). Maska je posnetek domačina, po domače Kurnškega Janeza, ki je bil neke vrste vaški posebnež. Vsa njegova obleka in pokrivalo sta oblepljena s kurjim perjem. Spada med novejše like, med laufarje so ga vključili leta 1966. (vir: Ta perjev ali Ta kurjev )
prostorska slika :: surround photography "Ta kožuhov" predstavlja pastirja oziroma kmeta iz cerkljanske okolice. Maska ima dobrodušen zagorel obraz. Je temno rdeče barve z velikim nosom in močnimi ustnicami. Na hrbtu nosi koš in v njem burovž – velik kravji zvonec, s katerim v sprevodu neprestano pozvanja in povzroča hrup. Ob koledovanju v košu zbira darove. (vir: Ta kožuhov )
prostorska slika :: surround photography Pred Laufarkomando
prostorska slika :: surround photography Prihod Laufarjev v središče Cerknega
prostorska slika :: surround photography Cerkno
prostorska slika :: surround photography Povorka laufarjev v središču Cerknega
prostorska slika :: surround photography Laufarji
prostorska slika :: surround photography Osrednje prizorišče laufarije- oder s sodniško ložo za sojenje Pustu.
prostorska slika :: surround photography Pust in njegov brat "Ta smrekov".
prostorska slika :: surround photography Cerkno - središče naselja.
prostorska slika :: surround photography Harmonilkarji
prostorska slika :: surround photography Sojenje pustu (zvočna kulisa: 15 minutna razlaga laufarskih likov)

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024