Celozaslonske PROSTORSKE FOTOGRAFIJE - FULL SCREEN QTVRs Vaja pred premiero: Premenjave Burger.si je Mojaslovenija.si

English Ljubljana, petek, 8. oktober 2009 ob 19 uri. Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Thomas Middleton, William Rowley: Premenjave (vaja pred premiero) - p rva slovenska uprizoritev

Premiera: 10. oktobra 2009

Prevajalec: Andrej Skubic
RežiserkaLindy Davies
DramaturginjaDarja Dominkuš
Scenografinja in kostumografinjaSanja Jurca Avci
Avtor glasbeGregor Strniša
Koreografinja: Jana Menger
LektoricaTatjana Stanič
Oblikovalec lučiMilan Podlogar
Prevajalka na vajahLija Pogačnik
Asistentka režiserkeEva Nina Lampič


Nastopajo:
Janez Škof - Vermandero, oče Beatrice
Gorazd Logar - Tomazo de Piracquo, plemeniti gospod
Rok Kunaver k.g. - Alonzo de Piracquo, njegov brat, snubec Beatrice
Uroš Fürst - Alsemero, plemič, pozneje ženin Beatrice
Rok Vihar - Jasperino, njegov prijatelj
Andrej Nahtigal - Alibius, ljubosumni zdravnik
Gregor Baković - Lollio, njegov služabnik
Zvone Hribar - Pedro, Antoniov prijatelj
Aljaž Jovanović - Antonio, premenjavec
Rok Kunaver k.g. - Franciscus, ki igra blazneža
Marko Mandić - De Flores, Vermanderov služabnik
Maša Derganc - Beatrice-Ivana, Vermanderova hči
Iva Babić - Diaphanta, njena spletična
Barbara Cerar - Isabella, Alibiusova žena
Iva Babić, Rok Vihar, Uroš Fürst, Gorazd Logar, Marko Mandić - Blazneži in bebci

Izvajalci glasbe: Katja Konvalinka -sopran, Simon Stojko Falk-gramofon, Mojca Arnold -violina, Gregor Strniša -klavir, sampler.

Zgodba: mlada plemkinja v cerkvi sreča čednega mladeniča enako plemenitega rodu. Med njima se v hipu zaneti iskra, ki preraste v obsedenost. To bi lahko bil začetek običajne ljubezenske zgodbe, če ne bi bila mladenka že zaročena z drugim in le nekaj dni pred poroko. Slepa od strasti in odločena, da se ne bo poročila z ženinom po očetovi izbiri, se opre na sicer osovraženega služabnika, ki bi zanjo storil prav vse, in ga prosi, naj ji pomaga odstraniti zaročenca …
V igri je še komična vzporedna zgodba: ostareli lastnik zavetišča za norce, ki s prav znanstveno metodo ločuje bebce od blaznežev in jih usmerja na različne oddelke, tudi svojo mlado ženo zapre kar med norce, ker je ne more zadovoljiti in se boji, da bi jo zadovoljil kdo drug. Tam naj bi bila na varnem, vendar pa se začne v norišnico zatekati precej mladih, postavnih, čednih in celo s pesniško žilico obdarjenih blaznežev … Obe zgodbi s skupno temo poželenja se združita v tragičnem izteku. Igra, ki se začne kot zabavna zgodba o ljubezenskih zapletih in v kateri se zvrstijo številni komični elementi, se konča kot krvava tragedija o dvojni človekovi naravi, ki strastno ljubi in obenem brezobzirno uničuje.
Nastala je leta 1622 in kot se je v tistem času precej pogosto dogajalo, sta jo skupaj napisala Thomas Middleton in William Rowling, priljubljena in pogosto izvajana gledališka avtorja. Danes veljajo Premenjave za eno najznamenitejših jakobinskih tragedij in sodijo med najbolj intrigantna renesančna dela, nastala po Shakespearu. Zaradi seksualne tematike in odprtosti za številne interpretacije igra vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja doživlja številne nove gledališke postavitve in filmske ekranizacije, ki jim je bolj ali manj skupno prepričanje, da je šele sodobna psihoanaliza s svojim vpogledom v nedoumljive globine človekove podzavesti pomagala odstreti vse dimenzije tega smešnega in krutega renesančnega dela.

vir: (www.drama.si)

PROSTORSKA SLIKA :: SURROUND PHOTOGRAPHY
2
2

MojaSlovenija.si

8. oktober 2009

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2021