MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA TRI FARE CERKVE
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Tri fare

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si

Rosalnice so razpotegnjena vas na robu Kolpske terase in so od Metlike oddaljene dobra dva kilometra. Znane so predvsem po treh gotskih cerkvah, imenovanih Tri fare. Zanimivo je, da so vse tri zbrane za enim obzidjem, kjer je tudi pokopališče. Cerkve so v drugi polovici 12. stoletja sezidali nemški vitezi templjarji, ki so jih upravljali. Pred tem je na tem mestu stala prvotna metliška farna cerkev, od katere je do danes ostalo ohranjeno samo pokopališče.
Ena od cerkva, posvečena Žalostni materi božji, je ohranila gotski prezbiterij in bogat portal v zahodni steni ladje. Leta 1842 je to ladjo poslikal kranjski mojster Jožef Ergartner.
Srednja cerkev Glejte, človek ima prav tako ohranjen gotski prezbiterij, poslikal pa jo je sredi 19. stoletja Jurij Tavčar iz Idrije.
Največja od treh cerkva je posvečena Lurški materi božji in ima tako kot ostali dve do danes ohranjen gotski prezbiterij ter slabše ohranjeno gotsko fresko križanja.
Na cerkvi posvečeni Žalostni materi božji je ohranjeno verjetno prvo ohranjeno kiparsko delo Alojza Gangla, nagrobnik župnika Antona Reša z dvema žalujočima angeloma.
V cerkvi Žalostne Matere božje so ohranjene *najstarejše baročne orgle, izdelane na Kranjskem v Ljubljani sredi 18. stoletja. (*Opomba: Najstarejši ohranjeni orgelski inštrument, ki ga je v Ljubljani leta 1680 za frančiškansko cerkev v Kamniku izdelal Janez Faller in se danes nahaja v cerkvi sv. Primoža nad Kamnikom, je po obliki pozitiv, kakor imenujemo majhne orgle brez pedala.)

(vir: informacijski letak Najstarejše Baročne orgle na Slovenskem, Turistično društvo Vigred in Župnijski urad Metlika, marec 2013,  vikipedija, november 2014)

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024