MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

  Boštjan Burger

Slapovi Slovenije (1993-1998) Waterfalls of Slovenia

Slovenija |Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - Slovenia Land of Waterfalls
Vrsnik
A view from the distance.
Pogled na slapišče od daleč.
Slapišče
Slap pod Planino za Črnim vrhom

Stream Vrsnik has very interesting levt tributary. It flows over 100 m height cliff. After the fall it disappear underground.

Potok Vrsnik ima zanimiv levi pritok. Teče preko vsaj 100 m visokega slapišča, ki se kmalu po "padcu" s stene izgubi pod površino. Pri cesti je struga suha in potok pride na dan šele malo pred sotočjem z Vrsnikom.

Bellow the waterfall. Compare the height with the height of the man. Pod slapiščem. Primerjava z višino človeka.
Lokacija GPS: N:46°19'23" E:13°42'13" nm. višina/altitude cesta/road~ 810 m
Pod salpiščem - primerjava z velikostjo človeka

Najbolj mogočen slap - slapišče na tem območju ustvarja levi pritok Vrsnika. Potok ni stalen, zato tudi slap ne spada med stalne. Omembe vreden je predvsem zaradi izredne slikovitosti. "Živ" je pomladi, ko se topi sneg v gorah in v jesenskem deževju. Poleti je praviloma suh, le za kratek čas oživi po kakšni poletni nevihti. Kot vsem drsečim slapovom, je tudi temu težko določiti višino. Vsekakor pa dosega 100 m. Dostop: Pri Malih koritih Soče vodi most s cesteTrenta - Bovec proti Vrsniku. Po asfaltirani cesti nadaljujemo pot proti vasi Na Skali (odkoder je tudi lep panoramski razgled na območje Vrsnika in Sočo). Po približno 2 km pridemo do ostrega ovinka ceste proti vasi Na skali. Tu je opazna vedno suha struga potoka. Voda namreč malo pod slapiščem ponikne in se izgubi pod skalovjem. Lahko pa se sliši njen glasni pretok v globini. S ceste nadaljujemo pot ob desnem bregu suhe struge. Že po nekaj minutni (10 min.) hoji struga oživi in znajdemo pod visoko steno preko katere drsi slap.

Slovenija |Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - Slovenia Land of Waterfalls

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022