MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA TNP SLAPOVI :: WATERFALLS
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Slapovi v Kotu

Burger Landmarksvirtualna ekskurzija

Dolina Kot je znana kot ena od točk vzpona na Triglav. Malokdo pa ve, da je na koncu te ledeniške doline več slapov, ki jih sicer lahko slišimo, če bolje poslušamo, ko se vzpenjamo po markirani poti. Na vhodu v dolino žal ni nikjer sledi o slapovih, le kažipot »Kot«. V krošnjah Kota je v prepadni steni kraški izvir iz katerega priteka ~ 20 m visok slap.

DOSTOP: Iz Mojstrane gremo po cesti proti Bledu 4 km do odcepa proti Kotu, ki ga označuje tudi lesen smerokaz. Od tu nadaljujemo po pešpoti po gozdni cesti, dokler po 4 km ne pridemo do travnika, stisnjenega med gozdom in strmimi stenami. Od tu sledimo markacijam, ki nas skozi gozd vodijo proti koncu Kota. Po 30 minutah hoje se pot začne strmo vzpenjati.

a. Pred vzponom je neoznačen odcep v desno, po katerem se spustimo do struge potoka Kotarica, kjer se gozd konča in se hkrati odpre čudovit razgled na dolino. Nadaljujemo po poti ob desnem bregu potoka in po 5 minutah. vidimo značilno obliko Slapov v Kotu. Pot do sem je lahka in primerna tudi za družinske izlete. Pot ob strugi navzgor ob slapu ni priporočljiva, saj je hrustljava in se občasno odkotali kakšen večji kamen. Če smo vztrajni, se lahko povzpnemo na desni breg nad prvimi slapovi, od koder vidimo mogočne brzice v obliki stopničastega slapa. Pot nadaljujemo navzdol do in čez potok ter desno po melišču nad tretjim slapom do konca soteske. Levo je pogled na slap, ki pada čez stene.

b. Pot se nadaljuje po strmi serpentinasti poti. Je lepo ohranjena in nas vodijo tudi markacije. Po uri vzpona po krajih s klini in jeklenimi vrvmi zavarovanimi potmi pridemo do sedla, od koder lahko pomladimo in jeseni, včasih pa tudi poleti opazimo manjše slapove, kjer se pretakajo snežinke.

Lokacijski GPS (WGS84):

N: 46 ° 24'24 "E: 13 ° 53'40" nadmorska višina: dno ~ 1000 m

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022