MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

  Boštjan Burger

Slapovi Slovenije (1993-1998) Waterfalls of Slovenia

Slovenija|Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls

Ribnica

ENGLISH

Potok Ribnica je znan po spodnjih dveh slapovih, manj po globokem vintgarju, katerega je izdolbel. Je izrazito hudourniški, vendar stalen potok. Kot večina hudournikov kaže dvoje obrazov. Ob suši teče Ribnica skozi vintgar kot pohleven potoček in se s težavo prebija skozi naneseno skalovje in prod. Veliki skalni balvani delajo vintgar na nekaterih mestih skoraj neprehoden. Človek bi težko verjel, da so pred 2. svetovno vojno tod "splavarili'' les. Splavarjenje je potekalo na sledeč način : ob sečnji so kmetje porinili posekana debla v vintgar, ob močnem deževju se je potok spremenil v narasel hudournik ter tako ponesel debla proti koncu struge. Nad spodnjim, prvim, še bolj pa med drugim in tretjim slapom tik na dnu vintgarja so izrazita korita, izdolbena skozi apnenasto kamnino. * informacija je podana od domačinov in ni preverjena v pisnih virih

DOSTOP: Od Srednje vasi se lahko sprehodimo po nemarkirani, vendar lepo speljani potki nad levim bregom Ribnice. Pred mostom čez Ribnico zavijemo na cesto na desno, do prve hudourniške pregrade.

Lower waterfall - spodnji slap
(1) Spodnji slap - Lower waterfall

Od tu naprej se makadamska cesta spremeni v potko. Pri prečenju plazine, malo nad umetno hudourniško pregrado, moramo paziti, da ne zdrsnemo v globino. Drugače si lahko tod privoščimo lep poluren sprehod do spodnjega, 10 m visokega slapu in nato je le 10 min. hoje mimo z zelenim mahovjem prekritih izvirčkov, do drugega,15 m visokega slapu. Obisk korit nad drugim slapom ter tretjega 6 m globoko, v izdolben žleb skritega slapa zahteva planinsko obutev in več spretnosti. Obisk vintgarja zahteva tudi čelado, saj se z visokih vrhov soteske rado kruši kamenje. Pri tolmunu drugega slapa zavijemo na desno na brezpotje v gozd ter strmo v breg. Le slabo vidna gaz nam da slutiti, da je tu že neko hodil. Ko se tako povzpnemo nad drugi slap, se pazljivo spustimo nad korita, kjer lahko občudujemo moč narave.

bgcolor="#FFFFCC">Skica - Sketch

Pot naprej ni priporočjiva, saj lahko na spolzki kamnini zdrsnemo.Če bi si le želeli obiskati tudi vintgar, je najprimernejši čas poleti, ko je struga suha. Ob strmem in spolzkem bregu se povzpnemo nad tretji slap ter se spustimo v gladek žleb. Pred nami se odpre slikovita, skoraj 100 m globoka soteska. Struga ima sprva skoraj vodoraven tok, dokler je ne zaprejo orjaške skale, preko katerih pada 5 m visok četrti slap. Na desni strani lahko opazimo železne kline, med katere je vpeta železna pletenica. Davno urejena pot skozi sotesko ali le pomoč pri splavljanju lesa? Nad slapom se soteska serpentinasto vijuga, mi pa moramo premagovati velike skalne balvane položene v strugo. Na poti je še nekaj skočnikov, visokih do 3 m. Kakih 400 m više se soteska nenadoma razširi in prav na tej razširitvi se skrivata skoraj vzporedno peta, 5 m visoka slapova. Takoj zatem se soteska zopet zoži ter začne strmeje vzpenjati.
Slovenija|Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2023