MojaSlovenija.si

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

  Boštjan Burger

Slapovi Slovenije (1993-1998) Waterfalls of Slovenia

Slovenija|Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls
Mostnica

Po privlačni alpski dolini Voje, nedaleč od Bohinjskega jezera, teče po svojih koritih znana Mostnica. Sama korita so dolga skoraj 2 km in visoka tudi do 20 m. Na koncu doline, takoj za zadnjimi hišicami, pada Mostnica v treh slapovih preko debele apnenčeve stene.

(1.) Največji je malo manj kot 20 m visok srednji slap, ki pada v globok tolmun, polzi po kratkem žlebu ter kot spodnji slap - 5 m visok "konjski rep''- pada v velik zelen tolmun. Malo nad srednjim slapom pada v globok tolmun še en, 5 m visok slap. Po toku navzgor sledijo manjši skočniki. Višje teče desni pritok Mostnice preko velikih, z mahom obraslih skal po 15 m visokem slapišču (2.).

Lokacija GPS: N:46°19'53" E:13°52'36" nm. višina/altitude nmv/elevation~ 773 m

Slapovi - Waterfalls:

spodnji slap - lower waterfall|zgornji slap - upper waterfall|slapišče - waterfalls

Srednji slap - middle waterfall (20 m - 65 feet) Srednji slap: 20 m Middle waterfall : 65 feet
DOSTOP: Do Voj lahko pridemo po markirani poti ali po cesti do planinskega doma (1 ura hoje iz Stare Fužine). Do tu je možen dostop tudi z avtomobilom. Naprej vožnja ni dovoljena. Po eni uri hoje po lepi gozdni cesti pridemo do pašnikov na koncu doline. Mimo koče, kjer se lahko tudi okrepčamo, krenemo po izhojeni potki do spodnjih dveh slapov, ki sta oddaljena le 5 minut hoje. Dostop do tolmunov ni zavarovan, zato moramo paziti, da ne pride do zdrsa. Dostop do spodnjih dveh slapov je lahek, pot do struge nad njima pa precej težja in zahteva primerno planinsko obutev. Pot vodi na desno v breg okoli skalne gmote. Povzpnemo se nad najvišji slap nad katerim je globok tolmun, v katerega pada 5 m visok tretji slap. Previdnost zaradi spolzkega skalovja tu ni odveč. Ob nizkem vodostaju si lahko privoščimo avanturo mimo skal in skočnikov po strugi navzgor ali pa nadaljujemo po zelo slabo izhojeni stezici ob levem bregu potoka navzgor. Po 15 minutah pridemo do sotočja, nad katerim dela desni pritok zelo lepo 15 m visoko slapišče. Levi pritok teče po apnenčevem žlebu. Pot naprej ni priporočljiva, saj se stezica dokončno v brezpotje. Višje nas pričaka še nekaj manjših šumov.

>

Slovenija|Triglavski narodni park (Triglav national park)|SLAPOVI SLOVENIJE - waterfalls

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2022