MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA GRADOVI
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Predjamski grad

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si

Dvanajst kilometrov severnozahodno od Postojne stoji grad Jama. Grajska stavba zapolnjuje visoko previsno steno in pogled nanjo je prava paša za oči. Sprehod skozi grad je enkratno doživetje-domiselno postavljene (zelo realistične) lutke ponazarjajo življenjski utrip nekdanjega srednjeveškega gradu. V gradu je urejena tudi manjša muzejska zbirka ter srednjeveška orožarna. Pod gradom je Jama pod Predjamskim gradom z nekdanjimi konjskimi hlevi, v zgornjem delu - notranjščini skalne dupline nad gradom pa so ostanki legendarnega Erazmovega gradu. Grad je bil prvič omenjen leta 1274. Leta 1483 je tržaški glavar Gašper Ravbar v njem s prevaro premagal roparskega viteza Erazma.

Pod 120 m visoko steno ponikne v jamski sitem potok Lokve.

Erazmov viteški turnir pri slikovitem Predjamskem gradu obiskovalcem vsaako leto ponuja 'okno v preteklost', pogled v srednji vek - 16. stoletje, s prikazi turnirskega bojevanja iz tistega časa. K vzdušju prispeva srednjeveška tržnica in ostali dogodki v katerih so ljudje oblečeni v oblačila tistega časa, vključno s kulinarično ponudb pesmimi in plesom. Vitezi, mečevalci in lokostrelci prikazujejo svoje spretnosti bojevanja. Zvezda prireditve in osrednji zgodovinski lik sta vitez Erazem, ki je bil najslavnejši prebivalec gradu in njegov prijatelj Andreas Baumkircher, ki je v tistem času zaščitil Dunaj pred Turki.

O gradu: Predjamski grad (Höhlenburg, Lueg) je renesančni grad zgrajen znotraj velikega spodmola in nad jamskim sistemom Predjama. Grad se nahaja na Notranjskem v jugo-vzhodnem območju Slovenije, 8 kilometrov severozahodno od Postojne.
Predjamski grad je bil prvotno zgrajen v gotskem stilu po naročilu Oglejskega patriarha in je bil prvič omenjen v pisnih virih leta 1274 pod imenom Luegg.
Grad je postal znan kot sedež roparskega viteza Erazma Luegerja, ki je bil lastnik gradu v 15. stoletju. Erazem je bil sin Tržaškega guvernerja, Nikolaja Luegerja. Erazem je po ustnem izročilu prišel v spor s Habsburžani, potem ko je ubil poveljnika armade maršala Pappencheim. Kot ubežnik pred maščevanjem cesarja Fredericka III., se je Erazem naselili v družinskem gradu Predjama. Vojaško se je povezal z madžarskim kraljem Matthiasom Corvinusom ter pričel z roparskimi pohodi na posestva in mesteca na Kranjskem.
Friderik III. je pooblastil tedanjega tržaškega guvernerja Andreja Ravbarja, naj ujame in ubije Erazma. Obleganje gradu Predjama je neuspešno trajalo leto dni, vendar grajske obrambe oblegovalci niso strli, prav tako niso uspeli preprečiti oskrbe gradu z živili, ki je potekala po naravnih podzemnih rovih do bližnje Vipave.
Grajska obramba je naposled padla zaradi izdaje znotraj gradu, ko je bil Erazem ubit na nenavaden način, na stranišču, ki je bil na izpostavljenem delu gradu. Ko se je vitez odpravil na potrebo je nekdo znotraj gradu signaliziral oblegovalcem, ki so z natančno merjenim topovskim izstrelkom zadeli cilj.
Po obleganju in uničenju gradu je ruševine dobila v last plemiška družina Oberburg. Na ostalinah starega je bil zgrajen nov grad, vendar je bil leta 1511 porušen v močnem potresu.
Leta 1570 je bil pod srednjeveško trdnjavo zgrajen grad z današnjo renesančno podobo.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024