MojaSlovenija.si

MojaSlovenija.si

 

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Bogojina

Župnijska cerkev Kristusovega vnebohoda

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360° (2012)

2002

Virtualni muzej arhitekturnih del Jožeta Plečnika :: VIRTUAL MUSEUM
English      

Bogojina je gručasto naselje na južnih obronkih Goričkega. Kraj je bil v pisnih virih prvič omenjen leta 1208, trške pravice pa je pridobil 1688. V Bogojini stoji ena najpomembnejših stavb sodobne sakralne arhitekture na Slovenskem: župnijska cerkev Gospodovega vnebohoda. Bogojina, župnijska cerkev Kristusovega vnebohoda (1925-56). Značilnost cerkve je, da objema apsido stare romanske cerkve iz 14. stoletja. Vstop v novo cerkev je tako preko ohranjenega vhodnega dela stare cerkve. Nova cerkve ima zvonik z okroglim tlorisom.

Ta cerkev, posvečena VNEBOHODU GOSPODOVEMU, je bila sezidana v letih 1925-1927 po načrtih najpomembnejšega slovenskega arhitekta JOŽEFA PLEČNIKA (1872 - 1957), ko je bil župnik v bogojini IVAN BAŠA (1875 - 1931).

Popolnoma je ohranjena stara cerkev iz XIV. stoletja. Nad njo je kor nove cerkve. Stebri, oltarja, krstilnik, prižnica in obhajilna miza so iz marmorja iz Podpeči pri Ljubljani. Lončeni krožniki na hrastovem stropu in vrči na glavnem oltarju so delo domačih lončarjev iz Filovec in Bogojine. Kip Kristusa na pročelju cerkve in kip. sv. Jožefa na stranskem oltarju je delo kiparja Lapuha iz Ljubljane. Slika Vnebohoda nad glavnim oltarjemin Križev pot sta delo akad. slikarja Janeza Mežana. Zunaj je bila cerkev na novo prebeljena leta 1999, notranjščina cerkve pa leta 1998. Akademik France Stele piše o tej cerkvi, da jo smemo prištevati najpomembnejšim in najzanimivejšim arhitekturam svoje domovine.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024