MojaSlovenija.si

English

SLOVENIJA

KAMNIŠKO-SAVINJSKE ALPE SEZNAM LOKACIJ

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Kamniško-Savinjske Alpe

Štefanja Gora (748 m n.v.)

<h3>virtualna ekskurzija 360°</h3> :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

 
Burger.si je Mojaslovenija.si

Pot povezovanja Pod krošnjami služi spoznavanju naravnih lepot, kulturne dediščine ter ostalih znamenitosti in produktov na območju Občine Cerklje.

Poteka iz doline Adergasa na višje ležečo planoto Štefanjo goro, mimo Mežnarja k cerkvi Svetega Štefana in naprej mimo čudovitih polj ter travnikov s pogledom na gorata pobočja Kamniških Alp v Zgornjo in Spodnjo Štefanjo vas. Od tu je možna vrnitev v Adergas ali spust v ravninski vasi Grad ter Dvorje.

Na 11 km dolgi poti, ki je po zahtevnosti uvrščena med lažje in traja do 3 ure, se prepletajo naravoslovne, kulturnozgodovinske in športne vsebine. Večina območja s pestro kulturno dediščino je zaščitena naravna vrednota, ki je uvrščena v Naturo 2000.

Posebnost poti je njena zgodovinska vloga, ki je povezovala naselja na Štefanji gori z nižje ležečimi kraji v dolini, med seboj so bili močno kulturno in gospodarsko odvisni.

Na vrhu Štefanje gore (748 m n.v.) stoji cerkev sv. Štefana. V pisnih virih se je vrh že leta 1132 imenoval po sv. Štefanu. Prvotna kapela na mestu današnje cerkve stala leta 1346. Leta 1650 je bila zgrajena nova cerkev kateri je bil leta 1736 dograjen zvonik. Leta 1804 je cerkev zaradi udara strele pogorela in je bila naslednje leto zgrajena nova cerkev.
Območje Cerkelj na Gorenjskem je bilo znano po razviti konjereji. Še v začetku 20. stoletja je bila razvita šega, da so lastniki konj izdelali toliko figuric konj kolikor so jih imeli ter jih nato nesli okoli oltarja cerkve ter jih postavil tam kot dar sv. Štefanu. Danes je staro šego nadomestil vsakoletni blagoslov konj, ki poteka na travniku pod cerkvijo.

 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2023