MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA JAME  

Rakov Škocjan

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Kraška dolina Rakov Škocjan leži med Cerkniškim poljem na jugo-vzhodu, Unškim poljem na severu in Planinskim poljem na severozahodu.
Dolina je nastala tako, da sta se združili zatrepna in slepa dolina. To pomeni, da ima ta rečna dolina na eni strani izvire in na drugi odtočni strani ponore - dolina s kraškim dotokom in kraškim odtokom.
Reka Rak, ki je del kraškega povirnega sistema reke Ljubljanice izvira iz Zelških jam skozi udornice, ki so nastale po zrušitvi jamskega stropa (nastanek naravnega okna – Mali naravni most) priteče v 2,5 km dolgo kraško dolino Rakov Škocjan. Reka Rak nadaljuje svojo pot iz kraške doline v podzemlje pod naravnim mostom (Veliki naravni most) in naprej po 180 m dolgi udornici v obliki soteske  v veliko dvorano Tkalca jame.
Tkalca jama je 2885 m dolga ponorna jama skozi katero reka Rak teče proti podzemnemu sotočju z reko Pivko v Planinski jami.

Rakov Škocjan je od leta 1949 zavarovan kot krajinski park in skozenj vodi z izobraževalnimi tablami zelo lepo označena naravoslovna učna pot. Dolina je dobila ime po cerkvi sv. Kacijana, katere ostaline so pri Velikem naravnem mostu.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024