Burger Landmarks

English IRSKA    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

The Uragh Stone Circle (Kamniti krog)

City Viewvirtualna ekskurzija

 

Burger.si je Mojaslovenija.si

Kamniti krog Uragh je aksialni krog s petimi skalami, ki se nahaja v bližini parka Gleninchaquin v okrožju Kerry na Irskem. Najdišče iz bronaste dobe vključuje več kamnitih krogov in nekaj balvanskih pokopov.
Kamniti krog Uragh je majhen osni kamniti krog iz bronaste dobe. Nahaja se na polotoku Beara, v bližini parka Gleninchaquin, okrožje Kerry na Irskem. Najdišče, ki leži med Lough Inchiquin in Lough Cloonee Upper, sestavljajo štirje nizki megaliti, ki se nahajajo poleg velikega stoječega kamna.

Skupaj sta dva portalna kamna, dva stranska kamna in osni (ležeči) kamen. Največji stoječi kamen je visok 3 m, premer kroga pa 2,4 m. Središče kroga so izkopali iskalci zakladov. V bližini so številni drugi spomeniki, vključno z več kamnitimi krogi in nekaj balvanskimi pokopi.

Kamniti krogi so krožne postavitve stoječih kamnov, ki segajo od poznega neolitika do zgodnje bronaste dobe. Spomeniki so bili zgrajeni od 3300 do 900 pr. Običajno jih najdemo po vsej Veliki Britaniji, na Irskem in v Bretanji. Na Irskem so spomeniki porazdeljeni predvsem v grofiji Cork, grofiji Kerry in v osrednjem Ulstru.

V Ulstru je tipičen kamniti krog sestavljen iz velikega števila majhnih kamnov, običajno visokih 0,3 m, ki jih pogosto najdemo na višjih nadmorskih višinah. Danes je v Veliki Britaniji, na Irskem in v Bretanji več kot 1300 ohranjenih kamnitih krogov. Prvotni namen kamnitih krogov ni znan, vendar mnogi arheologi verjamejo, da so jih uporabljali za več namenov, vključno s pokopi, verskimi ali obrednimi nameni in skupnostnimi srečanji. Predlagano je bilo tudi, da so bili kamni postavljeni glede na pomembne sončne in lunine poravnave.

V grofiji Cork in grofiji Kerry je ohranjenih 79 kamnitih krogov. Tipičen kamniti krog Cork-Kerryja vsebuje obroč velikih stoječih kamnov, ki so simetrično razporejeni na splošno v smeri severovzhod–jugozahod. Aksialni kamen je običajno nameščen neposredno nasproti kamnov, ki označujejo vhod v krog. Vhodni kamni so na splošno najvišji kamni v krogu, drugi ortostati pa se zmanjšujejo po višini, ko se približujejo aksialnemu kamnu. Aksialni kamen je na splošno najkrajši kamen v krogu. Spomeniki iz kamnitih krogov imajo lahko tudi druge kamnite poravnave, kairne ali ograjene prostore v bližini. Vsi krogi s 5 kamni v Cork-Kerryju so v obliki črke D, pri čemer aksialni kamen tvori linijo črke D.

Vir: http://www.megalithicireland.com, 27. oktober 2022. 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024