Burger Landmarks

English IRSKA    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Kerry Way (Kenmare - Killarney)

City Viewvirtualna ekskurzija

 

Burger.si je Mojaslovenija.si

Kerry Way je 214 kilometrov dolga, krožna pohodniška pot v okrožju Kerry na Irskem. Krožna pot ima slepi krajec z začetkom in koncem v mestu Killarney. Označena pohodniška pot obkroži polotok Iveragh in je uradno najdaljša označena pohodniška pot na Irskem, ki se običajno prehodi v devetih dneh.

Vizualizacija, ki so sedajle uporabljate, dokumentira 25 kilometrov dolgo pot od mesta Kenmare na jugu polotoka, proti severu skozi Narodni park Killarney do mesta Killarney.

Organizacija in potek poti: pot sem realiziral 13. septembra 2022. Prenočišče sem imel v mestu Killarney. S prvim jutranjim avtobusom ob 7:40 sem peljal v mesto Kenmare. V kolikor je Killarney živahno mesto, specializirano prav na področje turizma, je Kenmare malce zaspano vendar zelo prijetno mestece. Ob prihodu v Kenmare ob 8:30 sem si v lokalni slaščičarni privoščil zajtrk, ter se oskrbel s pitno vodo. Potočkov ob poti je sicer veliko, vendar je območje tudi pašno s čredami ovc... vodenga filtra in tablet za razkužitev pa nisem imel s seboj.

Iz središča Kenmara sem krenil proti severu po ulici 'East park lane', srečeval uniformirane učence na poti v šolo, ter se po sedaj že označeni poti s smerokazi „Kerry Way“ napotil proti severu po Railway Road.

Jutro je bilo oblačno in vetrovno, vendar je bila hoja skozi gričevnato pokrajino prijetna, vendar samotna. Tisti dan sem srečal le nekaj pohodnikov, ki so hodili meni nasproti: dva mlada Katalonca, ter Poljaka mojih let. Hoja je potekala počasneje, saj sem celotno pot na razdalji od 50 do 100 metrov dokumentiral s 360-stopinjsko fotografijo.

Pot je postala glede srečevanja turistov živahnejša ob prihodu b Narodni park Killarney. Tu potekajo organizirani pohodi s pričetkom pri jezeru Muckross in jih na makadamski poti ali parkirišču pri cerkvi Derrycunihy pričakajo mini avtobusi za vrnitev v Killarney.

Pot skozi Narodni park je sprehajalna in ni potrebna posbna kondicijska predpriprava. Veliko turisdtov se odloči za kratek sprehod do slapu Torc, pogumnejši pa za pohod na 535 m visok hrib Torc (Torc mountain). Tu se številni potočki zberejo v rečico Owengarriff, ki pada po že omenjenem slapišču Torc ter se nižje izlije v jezero Muckross. Kerry Way tu preide v sprehajalno pot ob jezeru, krene mimo lokalnega arboretuma in čez slikovit park mimo 'Muckross House' ter naprej do izhoda iz narodnega parka, tik pred predmestjem Killarneya. 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024