Burger Landmarks

English IRSKA    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Kamniti krogi Cashelkeelty (krog s petimi kamni in 'kamnita vrsta')

City Viewvirtualna ekskurzija

 

Burger.si je Mojaslovenija.si

Kamniti krogi Cashelkeelty (krog s petimi kamni in krog z več kamni - kamnita vrsta)

Kamniti krog Cashelkeelty se nahaja na severni strani polotoka Beara, med Ardgroomom in Lauraghom. Lokacija je bila postavljena ob starodavni poti, znani kot Zelena cesta, ki je prekrivala dobršen del polotoka in jepovezovala tedanje naselbine.

Krog petih kamnov:

Izkopali so jih leta 1977, vendar niso bili objavljeni nobeni načrti ali deli (Lynch 1981: 65-69). Kamnita vrsta je bila zgrajena prvi, približno 1000 pr. n. št. Prvotno so bili postavljeni štirje kamni, vendar najbolj vzhodnega ni bilo več pred ok. leta 890. Zraven, na južni strasni je bila velika (1,5 m x 0,5 x 0,6) s ploščo pokrita jama, ki ni vsebovala nobenih sledi pokopa.

Krog petih kamnov je bil zgrajen v obdobju 970–715 pr. n. št. s sledmi kremiranega pokopa osebe stare med 25–30 let, v osrednji jami, pokriti s ploščo. Ugotovljeno je bilo, da so nekateri stoječi kamni približno 75 m zahodno ostanki kroga z več kamni (kamnita vrsta), ki bi veljali za nekoliko zgodnejši spomenik in podatki arheoastronomskih raziskav to potrjujejo.

Kamnita vrsta in krog s petimi kamni stojita drug poleg drugega, dovolj blizu, da sta z arheoastronomskega vidika dejansko na istem mestu. Na severovzhodu vzhaja sonce z južnega konca gore na poletnem križišču. Nad njim se na precej nazobčanem vrhu pojavi manjši konec lunističnega cikla.

Obe ostalini sta usmerjena proti vzhodu proti gori Cummeenbaun, pol meseca severno od enakonočja. Zadnji vrh na grebenu, ki poteka proti severu od njega, je pol meseca južneje od poletne prečnice. Na polovici časovne poti med njima je vrh vmesnega grebena.

Krog z več kamni:

Pri izkopavanju leta 1977 (Lynch 1981:65-69) se je izkazalo, da sta dva stoječa kamna in tretji, ležeči kamen ostanki kroga z več kamni. Prvotno je bilo sestavljeno iz 11 ali 13 kamnov, premera približno 17 m. Edina najdba je bilo poleg kamnitih nastavkov strgalo za kremen. Tloris ali prerez ni bil objavljen.

Najvišji preostali kamen je verjetno zahodni portal, zato bi bila orientacija kroga naravnost proti jugu proti vzhodnemu koncu hriba, ki je označeval polovico med križnico in zimskim solsticijem.

Literatura in viri (pridobljeno 10. 11. 2022):

http://mega-what.com/sites/Cashelkeelty-five-stone-circle/index.html

https://thinplacestour.com/beara-cashelkeelty

http://www.megalithicmonumentsofireland.com/COUNTIES/KERRY/Cashelkeelty_FiveStoneCircle.html

http://mega-what.com/sites/Cashelkeelty-multiple-stone-circle/index.html 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024