Burger Landmarks

English IRSKA    

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Carrauntoohil (1038,6 m n.v.): najvišja gora Irske

Virtualni sprehod po najvišjih vrhovih Irske

City Viewvirtualna ekskurzija

 

Burger.si je Mojaslovenija.si

Carrauntoohil (Corrán Tuathail) je s 1038,6 metri najvišji vrh na Irskem. Nahaja se na polotoku Iveragh v grofiji Kerry, blizu središča najvišjega gorovja Irske, MacGillycuddy's Reeks.


Carrauntoohil je v glavnem sestavljen iz peščenjaka, katerega poledenitev je povzročila značilne značilnosti na gori, kot je Corrie Eagle's Nest ter nekaj globokih žlebov in ostrih grebenov v njegovih vzhodnih in severovzhodnih stenah, ki so priljubljeni pri skalnih in zimskih plezalcih.


Kot najvišja gora na Irskem je Carrauntoohil priljubljen med alpinisti, ki se najpogosteje povzpnejo po poti "Hudičeve lestve". Na Carrauntoohil se povzpnemo tudi kot del daljših gorskih pohodnih poti v pogorju MacGillycuddy's Reeks, vključno s 15-kilometrsko potjo Coomloughra Horseshoe ali 26-kilometrsko hojo po grebenu MacGillycuddy's Reeks Ridge za celotno gorovje.


Carrauntoohil in večina območja je v zasebni lasti in ni del nobenega irskega nacionalnega parka; vendar je javnosti omogočen razumen dostop za rekreacijsko uporabo.
Carrauntoohil je osrednji vrh pogorja MacGillycuddy's Reeks in ima tri glavne grebene. Ozek skalnat greben ali "arête" na severu, znan kot greben Beenkeragh, kjer poteka ta vizualizacija, vsebuje vrh The Bones (Na Cnámha) in vodi do drugega najvišjega vrha Irske, Beenkeragh (Binn ​​Chaorach) na 1008 m.


Greben proti zahodu, imenovan Caher Ridge, tudi arête, vodi do tretjega najvišjega vrha Irske, Caherja na 1000 m in njegovega zahodnega vrha. Tretji in precej širši neimenovani jugovzhodni greben ali ostrog vodi navzdol do stebra, kjer je vrh Hudičeve lestve (klasična dostopna pot za Carrauntoohil iz Hag's Glen), nato pa se dvigne nazaj do Cnoc na Toinne pri 845 m, od koder se dostopa do dolgega vzhodnega grebena MacGillycuddy's Reeks.


Carrauntoohil gleda na tri doline v obliki črke U, od katerih ima vsaka svoja jezera. Vzhodno od Carrauntoohila je Hag's Glen (Com Caillí), na zahodu je Coomloughra (Chom Luachra, kar pomeni 'votlina rogoza'), na jugu pa je Curragh More (Currach Mór, kar pomeni 'veliko močvirje' ).

Carrauntoohil ima na severovzhodni steni globoko korito, znano kot Orlovo gnezdo, do katerega se dostopa iz Hag's Glen in se dviga skozi tri nivoje. Na vrhu, tretji ravni, je Lough Cummeenoughter, najvišje ležeče jezero na Irskem.
Orlovo gnezdo ponuja pogled na žlebove na severovzhodni steni Carrauntoohila: ukrivljeni žleb, osrednji žleb in žleb brata O'Shea. Včasih se izraz Orlovo gnezdo uporablja za označevanje majhne kamnite gorske reševalne koče, ki se nahaja na prvem nivoju korita, kjer se spustni žleb Nebeških vrat sreča z koritom Orlovo gnezdo.
Carrauntoohil je najvišji vrh na Irskem na vseh klasifikacijskih lestvicah. Je 4. najvidnejša gora v Veliki Britaniji in na Irskem. 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024