MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA  

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Kavčnikova domačija
Zavodnje pri Šoštanju

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursionvirtualna ekskurzija (3D 360° Stereo)

Burger.si je Mojaslovenija.si

Kavčnikova domačija
Zavodnje pri Šoštanju

Kavčnikova domačija je izjemen muzej ljudske arhitekture na prostem. Osrednji prostor enega najstarejših lesenih objektov na Slovenskem, je več kot 300 let stara dimnica z odprtim ognjiščem, ki je služilo za kuhanje in ogrevanje. Dimnica je bila delovni in bivalni prostor hkrati, pogosto so imeli v njej tudi živali. Kavčnikova domačija velja za najjužneje ohranjeno alpsko dimnico in je v Sloveniji edina tovrstna stavba, preurejena v muzej.

Več o Kavčnikovi domačiji

Kavčnikova domačija v Zavodnjah je biser kmečke arhitekture na Slovenskem in najjužnejša ohranjena alpska dimnica v evropskem prostoru. Te vrste stavb so v večini prevladovale v našem prostoru od 11. stoletja do konca 18., tedaj pa so jih oblasti začele odločno preganjati zaradi velike nevarnosti požarov. Nadomestile so jih sodobneje zasnovane stavbe s t. i. “črno kuhinjo”.

Današnje poslopje je nastalo kot rezultat različnih prezidav in dozidav in ga v vrsti sestavlja več v bistvu avtonomnih prostornin. Najstarejši del domačije je dimnica, stara več kot 300 let. Mala okenca na dimnični celici, smučni mehanizem, pa tudi detajli lesenih tečajev na vhodnih vratih v lopi, pričajo, da je jedro stavbe z lopo nastalo verjetno v 17. stoletju. Tedaj je bila ohranjena dimnična celica edini bivalni prostor Kavčnikove domačije.
Muzejska predstavitev dimnične hiše je naravnana tako, da imajo obiskovalci občutek, da v njej še vedno živijo ljudje, saj na ognju vsakodnevno plapola ogenj in tudi dim se še danes prosto vali po prostoru.

vir: Muzej Velenje

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024