MojaSlovenija.si

VIRTUALNE EKSKURZIJE 360° virtual excursions

O PROJEKTU | ABOUT THE PROJECT

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Slovenščina Leta 1817 je v Ljubljano prišel pehotni polk Avstrijske vojske št. 17. in postal domači polk na Kranjskem. Polk so kmalu večinoma sestavljali slovenski fantje - tako je konec 19. stoletja 17. pešpolk z vzdevkom Kranjski Janezi postal pomemben del "utripa" Ljubljane. Polkovni jezik je bila tedaj slovenščina, poveljevalni jezik pa nemščina. Ob pričetku 1. svetovne vojne je 17. pešpolk odšel na soško fronto in postal pomemben branik slovenstva:

"Spoznali sedaj so sovražniki naši,
kako se vojskuje slovenski vojak:
Neustrašno, drzno, pogumno kot levi,
nihče bojazljivec, a vsakdo je junak... "

V nedeljo 16. septembra 2007 v ljubljanskem Tivoliju, je ponazoritvena skupina predstavila in obeležila spomin na 17. pešpolk.

demonstracija

English The Infantry regiment No. 17 of Austrian Army came in Ljubljana in 1817. It became a local regiment in Carniola. The regiment was structured from the local men so it was also named with the nick name "Kranjski Janezi". The regiment quickly becomes the important part of the Ljubljana life. The language of the regiment was Slovenian but the command language was German as in all areas of Austria.
On Sunday 16th September 2007 was a memorial parade in Ljubljana Tivoli.

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2021

Posredovanje, kopiranje, arhiviranje ali katerakoli uporaba v celoti ali delno za komercialno dejavnost ni dovoljena in se smatra za krajo. Spletna stran in vsebina spletne strani sta privatna last in vsak uporabnik spletne strani je gost po svoji lastni volji in na lastno odgovornost. Več o spletni strani www.burger.si