Burger Landmarks

English HRVAŠKA MESTA

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360°SURROUND PHOTOGRAPHY

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Rovinj (Rovigno)

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si

Rovinj (Rovigno, Istra)

Rovinj (Rovigno) je obmorsko mesto v Hrvaški Istri. Mesto se je prvotno nahajalo na otočku, ki je bil s kopnim povezan leta 1763. (podobno kot Koper in Izola).
Rovinj je bil naselje Venetskih in Ilirskih plemen še preden so ga zasedli Stari Rimljani, ki so naselje imenovali Mons Rubineus in pozneje Ruginium and Ruvinium (izvor današnjega poimenovanja).
Rovinj je bil del bizantinskega imperija in kasneje v 6. stoletju del Bizantinske administrativne enote Ravenskega eksharhatra. Leta 788 je padel pod vpliv Frankovskega imperija in postal del Oglejskega patriarhata v letu 1209. V obdobju od 1283 do 1797 je bil Rovinj pod Beneško oblastjo in med najpomembnejšimi naselji Istre. V tem obdobju so bile zgrajene troje mestnih vrat in mesto je bilo utrjeno s z dvojnim obrambnim zidom, ostaline katerega so še danes vidne. Po ukinitvi Beneške republike leta 1797 in umiku Francoskih okupacijskih čet je Rovinj do konca I. svetovne vojne postal del Avstrijskega imperija. Glede na zadnji Avstrijski popis leta 1911 je bilo 97,8% prebivalstva italijansko govorečega. Po prvi svetovni vojni je mesto pripadlo Kraljevini Italiji. Leta 1947 je bilo mesto dodeljeno Federativni ljudski republiki Jugoslaviji (FLRJ). Prvotno ime Rovigno je bil tedaj preimenovano v Rovinj. Z osamosvojitvijo Socialistične republike Hrvaške od SFRJ leta 1991 je Rovinj postal del Republike Hrvaške.

(povzeto po wikipedia.org, junij 2015)
 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2023