MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA ŠKOFJA LOKA   CERKVE::CHURCHES

 

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Crngrob

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursionvirtualna ekskurzija
Burger.si je Mojaslovenija.si

Crngrob (14° 18' E, 46°11'N, nmv. 403 m) je najbolj znan po gotski cerkvi, ki je posvečena Marijinemu oznanjenju. Prva omemba cerkve na tem mestu sega v konec 13. stoletja. Cerkev je že od srednjega veka znana kot romarska cerkev. Zunanjost cerkve je okrašena s poslikavami, zvonik s sliko, ki prikazuje sv. Krištofa, zavetnika čolnarjev, splavarjev in voznikov. V 14. stoletju je bila razširjena, po letu 1410 pa je bila zgrajena južna arkada. Sredi 15. stoletja je bila dodana tretja ladja, leta 1551 pa je bil zvonik okrepljen, leta 1661 pa je bila zgrajena njegova "čebulasta" kupola. Leta 1858 je bila zgrajena značilna neogotska verska stolpasta veranda.
Cerkev je bila v preteklosti priljubljena romarska destinacija, zato ob poti, ki vodijo do cerkve, obstajajo številne obalne poti. Rdeče svetišče stoji ob cesti proti Škofji Loki. Ima freske iz 16. stoletja in je ena najstarejših svetišč v Sloveniji. V oltarski kapeli-svetišču v bližini gozda je klesal umetnik iz 18. stoletja, pod cerkvijo pa je še kapelica iz 18. stoletja, ki jo je naslikal Anton Tušek.
Delo s cerkvijo vključuje sliko Svete nedelje iz delavnice Janeza Ljubljanskega, gotsko sliko svetega Krištofa na južni steni, sliko svetega Christophera na zvoniku in ostanke fresk iz 14. in 15. stoletja. severna stena ladje. Obstajajo štirje pozlačeni oltarji iz 17. stoletja, kjer ladja sreča prezbiterij. Nad oltarjem, posvečenim sv. Martinu, visi kitovo rebro, imenovano rebro velikanke v ljudski tradiciji. Glavni oltar je leta 1652 ustvaril ljubljanski kipar Jurij Skarnos in ga je pozlačil Jakob Jamšek iz Škofje Loke. Kovane ograje pred glavnim oltarjem je izdelal škofjeloški pozlatar Gregor Jesenko. Orgle segajo do sredine leta. 17. stoletje.Značilni zunanji stebri v neogotskem stilu so bili zgrajeni sredi 19. stoletja.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024