Burger Landmarks

English

FRANCIJA

KORZIKA

PROSTORSKE FOTOGRAFIJE 360° SURROUND PHOTOGRAPHY

Boštjan Burger - Burger Landmarks

Bonifacio (Bunifaziu)

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

virtual excursion

Burger.si je Mojaslovenija.si

Bonifacio - Bunifaziu je najjužnejše korziško mesto. Mesto je od Sardinije ločeno s 12 km širokim Bonifacijskim prelivom. Mesto leži na ozkem polotoku z visokim krednim klifom, ki ustvarja ozek, 1700 m dolg zaliv, ki je naravno pristanišče.

Južna obala Korzike v okolici Bonifacia je zgrajena iz belega sedimentnega krednega apnenca, iz katerega je narava izklesala nenavadne skulpture. Malo bolj proti severu apnenec zamenja granit iz katerega sta zgrajena Korzika in Sardinija. Pristanišče Bonifacio je zgrajeno v ozkrm zalivu Bonifacio.

V prazgodovini je bila gladina morja nižja in Sardinija in Korzika sta bili med seboj povezani s kopnom, zaliv Bonifacio pa je bil del doline, ki je peljala proti korziškemu višavju. Voda v zalivu je globoka okrog 3,5 m, kar je bilo več kot dovolj za stare ladje in manjša sodobna plovila.

Mesto Bonifacio je sestavljeno iz dveh delov: Vieille ville (Staro mesto) in Haute Ville (Gornje mesto), ki je zgrajeno na rtu znotraj citadele. Citadela je bila zgrajena v 9. stoletju, ko je bilo ustanovljeno mesto. Kasneje je bila večkrat prezidana in obnovljena in je bila do pred kratkim administrativno središče francoske tujske legije. Danes je muzej. Večina prebivalcev je včasih živela v Haute ville, kjer so bili dobro zavarovani pred sovražnikom. Marina in novejši deli mesta so zgrajeni na ravnici na koncu zaliva.

Zgornji del mesta in del obzidja so zgrajeni na vrhu pečine kakšnih 70 metrov nad morjem. Pečino je spodjedlo morje, tako da izgleda, da so zgradbe na samem robu pečine zgrajene na previsu.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024