Burger Landmarks

English AVSTRIJA Boštjan Burger - Burger Landmarks

Hohenwerfen

City Viewvirtualna ekskurzija

Boštjan Burger, geografske vizualizacije

Grad Hohenwerfen (nemško: Festung Hohenwerfen) je srednjeveški grad, ki leži na 623 metrski skalnativzpetini s pogledom na trg Werfen v dolini Salzach, približno 40 kilometrov južno od mesta Salzburg. Trdnjavo obdajajo Berchtesgadenske Alpe in sosednje gore Tennen.
Hohenwerfen je "sestra" trdnjave Hohensalzburg, obe je zgradil salzburški nadškof v 11. stoletju.
Utrdba je bila zgrajena med letoma 1075 in 1078 po naročilu salzburškega nadškofa Gebharda. Gebhard, zaveznik papeža Gregorija VII in anti-kralja Rolinfelda Rudolfa, je imel tri večje gradove namenjene zavarovanju poti čez Vzhodne Alpe vzdolž reke Salzach pred vojašimi silami nemškega kralja Henrika IV: Hohenwerfen, Hohensalzburg in grad Petersberg pri Friesachu na Koroškem.
Kljub temu je kralj Henrik leta 1077 izgnal Gebharda in nadškof se ni mogel vrniti v Salzburg do leta 1086.
V naslednjih stoletjih je Hohenwerfen služil salzburškim vladarjem, knezom-nadškofom, ne le kot vojaško oporišče, temveč tudi kot bivališče in lovska rezidenca. Trdnjava je bila razširjena v 12. stoletju in v manjši meri spet v 16. stoletju v času nemških kmečkih vojn, ko so se leta 1525 in 1526 kmetje in rudarji z juga Salzburga uprli proti mestu, s čimer so požgali in močno poškodovali gradu.
Trdnjava je buila pozneje v uporabi kot državni zapor, zato je imela zlovešč ugled. Njeni zaporniški zidovi so bili priča tragični usodi številnih "zločincev", ki so tam preživeli svoje dni - morda tudi zadnje - v nečloveških razmerah, občasno pa so bili tam zaprti tudi uporni visoki plemiči, vključno z vladarji, kot je nadškof Adalbert III, ki jih je aretiral lastni ministiales leta 1198; Grof Albert Friesach (leta 1253); štajerski guverner Siegmund von Dietrichstein, ki so ga ujeli uporniški kmetje leta 1525; in princ-nadškof Wolf Dietrich Raitenau, ki je leta 1617 umrl po šestih letih zapora.
Leta 1931 je bila trdnjava, ki je bila od leta 1898 v lasti avstrijskega nadvojvode Eugena, ponovno poškodovana v obsežnem požaru in čeprav je bila večinoma obnovljena, je bila leta 1938 prodana upravi območja Salzburg Reichsgau. V drugi svetovni vojni je grad služil kot prevzgojna šiola, nacistično izobraževalno taborišče pod Gauleiterjevo upravo.
Po drugi svetovni vojni je bil grad dpo leta 1987 vadbeni center Salburške žandamerije.
Trenutno trdnjava deluje kot muzej. Med številnimi zanimivostmi, ki jih nudi trdnjava, so vodeni ogledi, ki prikazujejo obsežno zbirko orožja, zgodovinski salzburški sokol z muzejem sokolarstva in trdnjavna taverna. Zgodovinski sokolski center je posebna atrakcija, ki ponuja vsakodnevne demonstracije letenja z uporabo različnih plenilskih ptic, vključno z orli, sokoli, jastrebi in jastrebi.
 

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024